Чуждестранните инвестиции в БГ с ръст от 13% през 2012 г.

Чуждестранните инвестиции в БГ с ръст от 13% през 2012 г.
A A+ A++ A

Преките чуждестранни инвестиции в България през 2012г. отбелязват ръст от 13% спрямо 2011г., възлизайки на 1,478 млрд. евро, въпреки че инвестициите в световен мащаб спадат. Това показват данните от Световния доклад на Българската агенция за инвестиции (БАИ), съобщиха от агенцията.

Това означава, че България продължава възстановяването си след кризата, а икономиката й е конкурентоспособна в сравнение с другите развити държави. Най-голям ръст в привлечени ПЧИ отбелязва сектора на услугите: 125%. Наблюдава се спад в добивната и преработвателната промишленост със съответно 30% и 38%. България успява да задържи високо относително ниво на привлечени ПЧИ на глава от населението, като основни инвеститори в страната са Люксембург – 382 млн. евро (26%); Русия – 225 млн. евро (15%); Швейцария – 212 млн. евро (14%); Германия – 177млн. евро (12%) и Нидерландия – 168млн. евро (11%).

Традиционно БАИ представя препоръките на Световния доклад на фона на бизнес климата в България. За 2013 г. докладът носи подзаглавието "Глобални вериги на стойността – инвестиции и търговия за развитие".

От 1991 г. насам, Световният доклад за инвестициите се публикува всяка година от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Докладът се фокусира върху преките чуждестранни инвестиции на глобално, регионално и национално ниво, както и върху нови методи, чрез които да подобрява помощта си за световното развитие. Тематичната част на доклада тази година е фокусирана върху нарастващото значение на глобалните вериги за добавена стойност (ГВДС) в световната търговия и как те подпомагат развиващите се страни да задържат повече от глобалната добавена стойност. ГВДС дават възможност да се увеличат печалбите, заплатите и привлечените инвестиции в дадена страна, като резултат от все по – дългия и сложен път, който суровините изминават по целия свят, за да се превърнат в готови продукти.

Според доклада ГВДС могат да имат важно значение за икономическото развитие. Доказателство за това е фактът, че в развиващите се страни стойността, добавена към ГВДС, формира средно почти 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните. В развитите страни добавената стойност образува средно 18% от БВП. Също така има позитивна корелация между участието в ГВДС и темповете на растеж на БВП на глава от населението, което означава, че ГВДС имат директен икономически ефект върху създадената добавена стойност и доходите в дадена страна.

Докладът сочи, че световният поток на ПЧИ е намалял през 2012 г. под нивото отпреди кризата, което се дължи основно на макроикономическата нестабилност и политическа несигурност за инвеститорите. През 2012 г. за първи път развиващите се икономики привличат повече ПЧИ от развитите страни. Освен това те генерират почти една трета от глобалните изходящи ПЧИ. Възстановяването на ПЧИ, което започна през 2010г. и 2011г., ще отнеме повече време от очакваното, прогнозира докладът. Докато световната икономика се възстановява колебливо и неравномерно, потоците от ПЧИ могат да нараснат умерено през 2013-2014.

Ако структурните слабости в световната финансова система, слабият растеж в страните от ЕС, както и значителната политическа несигурност в области важни за доверието на инвеститорите продължат, възстановяването на ПЧИ може допълнително да се забави.

На регионално ниво докладът отчита сериозния спад на входящите ПЧИ в САЩ и Европа, като единственият регион, който бележи слаб растеж от 5% е Африка. Спадът на ПЧИ в САЩ е 26%, а докладът прогнозира през 2013-2015 САЩ да отстъпи лидерското си място по привлечени ПЧИ на Китай. В Европа се наблюдава сериозен спад в M&A сделките, отразяващ значителната криза в Еврозоната. Турция продължава да бъде лидер в югоизточния регион на европейския континент, въпреки спада с 23% в привлечените ПЧИ. 73% пък е ръстът на ПЧИ от Турция. В Южна Азия също се наблюдава спад на ПЧИ с 24%. Китай и Хонг Конг са посочени като втори и трети по привлечени ПЧИ в света.

#инвестиции #агенция #доклад #данни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници