Френски компании инвестират у нас средно по 1 млрд. лв. годишно

Френски компании инвестират у нас средно по 1 млрд. лв. годишно
A A+ A++ A

Тенденциите през последното десетилетие показват, че френските компании инвестират у нас средно по 1 млрд. лв. годишно. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара, съобщиха от Министерството.

Тя посочи, че френските инвеститори носят сериозна добавена стойност за българската икономика и са двигател на трайния ръст на стокообмена между двете страни. Франция заема шесто място по отношение на износа на български стоки. Експортът от нашата страна към Френската република се е увеличил с над 16% през миналата година и достига 1,5 млрд. евро. "Сигурна съм, че Френско-българската търговска и индустриална камара, която е една от най-активните камари у нас, има сериозен принос за тези добри резултати“, допълни още Ирина Щонова.

"Много от френските компании у нас развиват свои програми за дуално обучение и за привличане на младите хора в производствената им дейност. Това показва, че те искат да изграждат трайна връзка с България и плановете им, свързани със страната ни са дългосрочни“, заяви икономическият заместник-министър.

Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе сподели, че се очаква скоро членовете на камарата да се увеличат на 300. Той поздрави екипа на Министерството на икономиката и индустрията, че работи за това страната ни да става все по-атрактивна дестинация за чуждестранни инвестиции. "През месец октомври очакваме бизнес делегация от 130 френски фирми да посети България, за да проучат потенциала и възможностите за развитие на проектите си тук“, каза още той.

По време на събитието беше представен Годишник за 2023/2024 на Френско-българската търговска и индустриална камара. Инициативата за издаването му стартира преди повече от 15 години. До момента в Камарата членуват над 270 компании, като техният брой расте постоянно. В събитието участваха посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Богдан Богданов, директорът на Френско-българската търговска и индустриална камара Весела Тодорова-Мозеттиг, представители на френския бизнес и др.

#инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай