Цветлин Йовчев: Протестите са незаконни

Цветлин Йовчев: Протестите са незаконни
A A+ A++ A

Според мен беше грешка да се насрочат заседания на три комисии след 17.00 часа в сградата на парламента. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев на пресконференция в Министерския съвет, предаде агенция „Фокус“. Йовчев благодари на колегите си полицаи, които не са се поддали на провокации. Имаше опити за упражняване на насилие срещу тях, каза Йовчев. Вижте какво става в другите европейски страни при подобни протести. Полицаите ни се държаха изключително адекватно и разумно, заяви вътрешният министър.

„Не очаквах, че ще се стигне дотам автобус с български граждани да бъде атакуван с павета“, каза Йовчев. Той допълни, че не е мислел, че хората, които протестират, ще бъдат готови да възпрепятстват български граждани, които искат да се приберат по домовете си. „Действията на полицията са абсолютно законни с оглед на това, че протестите са незаконни. Нямам наблюдения върху това какво се случва в парламента, за да дам оценка на това дали връщането на ГЕРБ в парламента е фактор за ескалация на напрежението“, каза вътрешният министър. 

Имаме идея как да осигурим нормалната работа на институциите. Най-малко отговорността за това, че има насилие, може да се хвърли върху правителството, отбеляза Йовчев. Вътрешният министър не каза кой е измислил плана за извеждането на депутатите с белия автобус около 22.00 часа снощи. Щом съм одобрил този план, значи аз съм отговорен за това, посочи Йовчев. „Не съм убеден, че това е грешно решение, ще го обсъждаме тепърва. Не мисля, че за това трябва да се поема политическа отговорност“, заяви вътрешният министър.

„Категорично твърдя, че полицията в действията си не е имала поставена задача, нито заповед, нито се е държала агресивно спрямо протестиращите. Може да е имало отделни случаи, но ако се погледне в цялост, ще стане ясно, че полицията по никакъв начин не се е опитвала и не е била агресивна спрямо протестиращите. В огромна степен полицията беше обект на агресия“, каза Йовчев. 

Единствено институциите в момента могат да решат проблемите на хората, заяви вътрешният министър. 

„Единствената причина, поради която полицията не се намесва при тези прояви на рушене и насилие, е, че искаме да предпазим хората на площада и тези, спрямо които се протестира, от по-сериозно насилие. Ако полицията се намеси крайно, това би провокирало насилие“, заяви Йовчев в отговор на въпрос дали полицията ще се намесва по-сериозно спрямо протестите след 22.00 часа.

#протести #Парламент #Цветлин Йовчев #полиция #насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници