Деница Златева: Европа може да е модератор, но не може да измести ролята на институциите и партиите

Деница Златева: Европа може да е модератор, но не може да измести ролята на институциите и партиите
Европа е заинтересована всички страни членки да бъдат политически стабилни и да се гарантира нормално функциониране на всички институции. Това заяви Деница Златева, народен представител от ПГ на КБ в ефира на Нова телевизия. Снимка: BNEWS
A A+ A++ A

Европа е заинтересована всички страни членки да бъдат политически стабилни и да се гарантира нормално функциониране на всички институции. Това заяви Деница Златева, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на Нова телевизия.

Социалистката обясни, че става въпрос и за това да има нормални отношения между различните институции и политически партии. Според нея това може да се види във всички призиви и на зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг, и на посланиците на Франция и Германия.

По думите й винаги е имало диалог с ЕК, както по времето на управлението на ГЕРБ, така и на Тройната коалиция. Златева допълни, че към България и преди са били отправяни критики в различни ресори - правосъдие, вътрешни работи и други. Според народния представител обаче Европа може да е модератор, но не може да измести ролята на институциите и политическите партии в страната.

На въпрос дали изказването на зам.-председателя на ЕК се приема като намек БСП и ГЕРБ и всички, които носят отговорност, да се обединят, за да изведат страната от нестабилност, тя отговори: „Тълкуваме го като пореден, този път официален призив политическите партии да водят нормален диалог в институциите, в които те легитимно са избрани“.

Не трябва отговорността за проблемите на България да се прехвърля само върху последните два месеца. Златева обясни, че отговорността за случващото се е на ръководството на парламентарно представените партии и тези, които не са в НС, и те трябва да започнат диалог.

„Не трябва вината да се прехвърля само върху последните два месеца. Отговорност носим всички. Странно е управляваща партия, която 3 години и половина толерираше определени кръгове, създаваше изкуствени монополи и упражняваше натиск върху медиите, сега да прехвърля отговорност“, категорична беше тя. Според народния представител трябва отделните политически субекти да започнат един нормален разговор, какъвто се води във всички европейски страни, и да се дефинират приоритети.

„Този разговор обаче не може да се осъществява посредством ултиматум“, заяви Златева. Социалистката приветства решението на ГЕРБ да се върне в парламента във връзка с предстоящото гласуване на актуализацията на бюджета, защото политическите дебати не трябва да се случват извън парламента. По думите й трябва да има диалог и с представители на гражданското общество.

„Ние поканихме гражданите за диалог и част от тях се отзоваха в парламента и в Министерския съвет“, заяви тя, но обясни, че няма как да се накарат всички да вземат участие в тези разговори. По повод на поставените под въпрос назначения на кабинета „Орешарски“, Златева коментира, че преди няколко дни е открито тефтерче, показателно, че проблемът с прозрачността на назначенията по високите постове във властта не съществува от 2 месеца.

„Да се прехвърлят всички проблеми, за които алармира Брюксел и акцентираха и посланиците, върху последните два месеца, е нахално. Те съществуват в последните години и няма как да бъдат изкоренени за такъв кратък период“, заключи Златева.

#Рединг #Деница Златева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници