Казанлък почете паметта на Хаджи Димитър и неговите четници

Казанлък почете паметта на Хаджи Димитър и неговите четници
Снимка: Община Казанлък
A A+ A++ A

145-тата годишнина от геройската смърт на войводата Хаджи Димитър и неговите четници бе отбелязана в събота в община Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината.

Честванията, организирани от община Казанлък, започнаха с историческа възстановка на събитията, състояли се под връх Бузлуджа, сега вр. Хаджи Димитър. 100 души, членове на НД „Традиция", организирани от Регионалния клуб на движението в Казанлък „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк", пресъздадоха последните часове от боевете на четата с османските орди и гибелта на войводата.

Панихида в памет на загиналите български герои, най-възрастният от които е бил на 32 години, отслужиха свещеници от Казанлъшка духовна епархия, начело с Крупнишки епископ Инокентий. Той каза в своето приветствие към миряните, изкачили върха в знак на почит, че днес е двоен празник – на българския дух и родолюбивост и на християнските ценности.

Обреден курбан, осветен от епископ Инокентий в съслужие с архиерейски наместник отец Петко Мотев, отец Иван от църквата „Св. Пророк Илия", която днес чества храмов празник, и отец Цанко Бошнаков, бе раздаден на всички родолюбци, изкачили върха, за да склонят глава пред паметта на героите.

#Хаджи Димитър #Казанлък #епископ Инокентий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници