Всеки трети българин между 24 и 29 години нито учи, нито работи

Всеки трети българин между 24 и 29 години нито учи, нито работи
A A+ A++ A

През седмицата медиите изнесоха данни за високите нива на младежка безработица у нас. Тревожната статистика сочи, че всеки трети българин на възраст между 24 и 29 години българин не работи и не учи.  Прогнозите, обаче,  са оптимистични благодарение на заделените от ЕС 100 млн. евро за младежката безработица. От социалното министерство съобщиха, че час по-скоро трябва да започне подготовката на нормативна база за усвояването на тези средства.

Виолета  е на 22 години. Тази пролет тя започна работа по стажантска програма в тъкачески цех в Костандово. Преди да се включи, като стипендиант на Тръста за социална алтернатива, Виолета е събирала картофи на полето. „Сезонна работа, каквото има – споделя младото момиче. Радвам се, че ме одобриха за програмата. Сега се уча да тъка килими. Съвсем различно е. Надявам се да мога да продължа да работя тук и след изтичане на срока на обучение” – вълнува се Виолета. Омъжена е, мечтата й е да има две деца. Момичето, с което се обучават заедно и напредват в усвояването на тъкаческия занаят се казва Марияна. На 26 години,  майка на 2 момиченца. Щастлива е, че благодарение на сигурната й работа по стажантската програма може да се запише да учи висше в УТР, задочно – мебелопроизводство и дърворезба.

По всичко личи, че в Костандово нямат време да чакат 2014, когато е предвидено да бъдат сувоени европейски 100 млн. Евро за младежка безработицата. Управата на фабриката кандидатства по проект за финансиране и насърчаване на достъпа до заетост на групи в риск. Финансирането е одобрено и проектът вече навлезе във втората си фаза – производство на килими. Тъкачницата в сърцето на Родопите е една от малкото на Балканите, където ръчно се произвеждат образци на килимарското изкуство.

„Почти нищо не остава тук, в България – споделя основателят и собственик на фабриката Нино Парпулов. Всичко заминава за Европа. Много ми се иска произведени от нас килими да има и в българските домове.” Това е една от причините крайният продукт на финансираната от Тръст за социална алтернатива програма да са изтъкани картини. Образците ще бъдат показани на изложба, посветена на балканският приказен реализъм. Идеята е на художника Робърт Баръмов. В края на тази година изложбата ще бъде представена от самия художник пред отбрана публика.

#младежка безработица #Социално министерство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници