Томислав Дончев: При намален бюджет на ЕС България ще получи повече пари

Томислав Дончев: При намален бюджет на ЕС България ще получи повече пари
България е една от единиците държави, става въпрос буквално за няколко държави, които получават повече пари, отколкото предишния програмен период, заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При намален бюджет на Европа 2014 - 2020 година (това е първият бюджет, който е по-малък от предишния), България е една от единиците държави, става въпрос буквално за няколко държави, които получават повече пари, отколкото предишния програмен период, заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

Изявлението на бившия министър по управление на средствата от Европейския съюз бе направено по повод коментарите на Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз, предаде агенция "Фокус".

„Разговорът за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз се водеше още през февруари тази година. Очевидно има нужда да бъде претоплен. Връщаме се към един базисен проблем да се говори без да се чете. Когато говорим за темата за еврофондовете, която изисква допълнителна експертиза и първият ми призив, когато някой прави такива фриволни коментари е да се запознае с фактите и детайлите. Общоформалните политически коментари и общите приказки не работят в случая. Българският преговорен екип през месец февруари се бори със зъби и нокти да зашити колкото се може по-голям бюджет за България и до голяма степен успя. От гледна точка на вниманието на детайла е важно да се отбележи, че средствата за кохезионна политика не са 7 милиарда евро, а са 7 200 000 000 евро при съобразяване на темпа на инфлацията”, каза Томислав Дончев.

Той коментира, че около една трета от държавите-членки са получили допълнително финансиране за някои от регионите им. Това са държави, чието финансиране се намалява, спрямо предишния програмен период. И това е единствената причина те да получат подобни бонуси. Това е вид компенсация за намаленото финансиране.

"На България не се намалява и затова не е сред държавите, които имаха възможност да получат подобни бонуси. В подобна ситуация са и всички останали държави, чието финансиране е по-високо. В това число са Полша и Румъния”, каза Дончев.

Бившият министър каза също, че лично е писал бележките за изказването на премиера в залата на съвета и вътре фигурира искане за 220 милиона евро за подпомагане на Северозападния регион. Бил получен категоричен отказ, с аргумент, че България получава повече пари.

#ГЕРБ #Томислав Дончев #Дончев #Сергей Станишев #Пламен Орешарски #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници