Прокуратурата разследва сигнали за антидопинговия център

Прокуратурата разследва сигнали за антидопинговия център
A A+ A++ A

Работата на българския антидопингов център остава в светлините на прожекторите в Министерството на младежта и спорта. Още преди дни стана ясно, че проверката на комисията, назначена от министър Марияна Георгиева, е установила притеснителни изводи.

Резултатите пък водят до предстояща бърза проверка на прокуратурата. На днешната си пресконференция министър Георгиева даде още информация за нередностите в центъра, съобщи Gong.

„Целенасочено никой не греши. Казах, че няма ценоразпис за допинг пробите и лабораторните анализи. Няма отчетност на допинг пробите и лабораторните анализи. Има преразход на средства, разминаване между документите за допинг проби и това, което е регистрирано, като наличен опис. Разминаване за 2012 година от 171 допинг проби, за които служителите са казали, че са платени и направени в Гърция, но не са показали никакъв документ. Има констатация,че са нарушени процедурите по Закона за обществените поръчки във връзка с оборудването на лабораторията за над 5 милиона. Има сключени граждански договори, за които в доклада пише, че са прикрити трудови договори, че тези договори многократно са сключвани с едно и също лице, че към тях са сключвани анекси“, коментира Марияна Георгиева.

Тя поясни, че цените на пробите са различни за различните лаборатории, между 100 и 200 евро. Конкретно за Гърция една проба е около 170 евро.

„Също така, че изпълнителният директор на антидопинговия център е сключвал анекси по договори в изпълнение на Закона за обществените поръчки, процедура от Закона, което е било територия на възложителя, Министъра на физическото възпитание и спорта. Не са налични документите по Закона за счетоводството, както и Закона за финансовия контрол и управление в публичния център по отношение на апаратурата и оборудването. Няма инвентаризация по необходимите положения в документите, която да гарантира съхраняването и контрола по тази апаратура“, каза още Георгиева и продължи:

„Има преразход въз основа на сключените граждански договори. Главният секретар на антидопинговия център е сключвал договори със себе си и е контролирал себе си. Граждански договори, които на практика са дублирали неговите задължения.“

В същото време напомняме, че на заседание на мониторинговата група от Съвета на Европа, която посети България, за да установи как страната ни изпълнява Конвенцията на Съвета на Европа срещу употребата на допинг, през април 2013 година е представен доклад, според който се дава много висока оценка на България за работата в борбата срещу употребата на допинг в последните две години. Експертите от Европа поздравиха българските власти за впечатляващата и успешна работа при реорганизиране на антидопинговата дейност за такъв кратък период от време и установиха, че очакваният политически ангажимент, свързан с целите на Конвенцията, е изпълнен.

„Оценяващият екип е доволен от факта, че България ще осигури и гарантира необходимите аналитични съоръжения и апаратура, както и достатъчен годишен бюджет за финансиране на Антидопинговата лаборатория за период от минимум 3 години“, се казва в доклада.

#Антидопингов център #Марияна Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници