Хасан Адемов: Заделени са 386 млн. лева за реализиране на безработни младежи

Хасан Адемов: Заделени са 386 млн. лева за реализиране на безработни младежи
Адемов подчерта, че това, което са предприели до момента, е с цел да се избегне загуба на средства по програмата и оптимизиране на контролните механизми. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени 386 милиона лева, насочени към реализация на безработни младежи на пазара на труда, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на разисквания относно изпълнението на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, предаде агенция „Фокус“.

„Предвидени са мерки, които целят осигуряване на професионален опит за младежи. Тази година ще бъде предоставена възможност на 600 безработни младежи в неравностойно положение до 29 години и без опит да се включат в стажове, предоставени от Министерството на труда и социалната политика. 22 милиона лева са насочени към младежи със специални образователни потребности. Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е с относително високо ниво на договаряне – 95,6%. Програмата се характеризира и с размера на получените траншове – до момента са получени траншове в размер на 801 милиона лева, посочи социалният министър.

Адемов подчерта, че това, което са предприели до момента, е с цел да се избегне загуба на средства по програмата и оптимизиране на контролните механизми, задължаване на конкретните бенефициенти да внасят ежемесечни отчети за техните проекти, провеждане на регулярни обучения на служители на обслужващите звена.

По отношение на това дали ще бъдат загубени средства, министърът обясни: „Прогнозите не са особено оптимистични, но каквото и да се случи, няма да позволим бюджетът на министерството и на държавата да претърпят загуби. Ако трябва, ще бъдат прекратени проекти”.

Към днешна дата общият бюджет на програмата е 2 млрд. и 374 милиона лева.

#„Развитие на човешките ресурси” #Хасан Адемов #Адемов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници