96% от изпитата в страната бира е произведена в България

96% от изпитата в страната бира е произведена в България
За 2012 г. продадените количества бира на българския пазар са 5 404 000 хектолитра. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

96% от консумираната в страната бира е родно производство. През 2012 г. консумацията на пиво на глава от населението в България е 73 литра, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

За 2012 г. продадените количества бира на българския пазар са 5 404 000 хектолитра. Според Националния статистически институт вносът е 424 000 хл пиво, а износът – 92 800 хл.

Членовете на Съюза на пивоварите са реализирали в страната 5 084 000 хл. пиво. Въпреки че българският пазар на бира отчита слаб ръст през 2012 г., най-доходоносният тип опаковки – стъклените бутилки, продължава да намалява в обеми.

„През последните години е налице и значителен ръст на дела на продажбите през каналите за т.нар. „модерна търговия“ (големи супермаркети и търговски вериги), докато продажбите в заведенията свиват значително своя дял. Ето защо ръстът в приходите от продажби на пиво е много по-нисък, отколкото ръстът в самите обеми на реализация на бира“, коментира Драган Радивоевич, председател на УС на СПБ.

Нетипичното хладно време през летните месеци тази година влияе негативно върху бирения пазар. Имайки предвид, че около 50% от годишните продажби на бира се генерират най-вече в периода май–август, очакванията за 2013 г. са по-скоро за лек спад в продажбите.

Членовете на Съюза на пивоварите произвеждат над 80 асортимента светло и тъмно пиво и 7 вида бирени миксове. От началото на годината те са разширили портфолиото на произвежданите в страната бири с над 30 нови разфасовки пиво, включително все по-популярните бирени миксове (комбинация от плодов сок и бира).

#Съюза на пивоварите в България #СПБ #бира #Националния статистически институт #Драган Радивоевич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино