35 литра бира за 4 дни и най-дългият махмурлук в света

35 литра бира за 4 дни и най-дългият махмурлук в света

pixabay

A A+ A++ A

Всеки от нас си има лек за махмурлук - мазната храна, силното кафе и аспиринът са на първо място в списъка на повечето хора. Някои дори прибягват до посещение на фитнес залата след нощ на пиянско веселие. Нищо от това не е достатъчно, за да помогне на един шотландец, чийто махмурлук е продължил четири седмици. За да се излекува, са били необходими шест месеца терапия с лекарства за разреждане на кръвта.

Това не е махмурлук

През 2006 г. шотландец влиза в спешното отделение в Глазгоу с оплаквания от вълнообразно зрение и непрестанно главоболие. Лекарите били озадачени. Мъжът нямал анамнеза за травми на главата и никога не бил губил съзнание - две страдания, свързани с неговото състояние.

Нормални били и температурата му, кръвното му налягане, а всички неврологични сканирания били без отклонения. Преди да се появи в болницата, той бил нормално здрав трийсет и няколко годишен мъж. Не е приемал никакви лекарства, които биха могли да дадат такъв вид странични ефекти.

Специалист по пиянство

Решили да извикат специалист, чийто фокус бил върху остри и упорити очни проблеми. Този специалист открил истинската причина: рядко състояние, предизвикано от силна дехидратация. Новият лекар, офталмолог, открил подути оптични дискове и кървящи нервни влакна: показателни признаци на ужасен махмурлук.

Състоянието е тромбоза на мозъчните венозни синуси, при която зад венозните синуси на мозъка се образува кръвен съсирек. Той пречи на кръвта да се оттича от мозъка, може да доведе до разкъсване на кръвни клетки и изтичане в мозъка, като се образува кръвоизлив.

По същество това е инсулт. Мъжът е пил толкова много в продължение на толкова дълго време, че си е докарал вид инсулт, който обикновено се среща само при бебета или възрастни с проблеми с кръвосъсирването, рак или възпалителни заболявания на червата. Той може да се случи и при хора, които избират неправилен начин на живот, и както се оказва, точно това се е случило с този шотландец.

Лекарите решили, че се нуждаят от по-подробна медицинска история на мъжа. Когато го разпитали за начина му на живот, шотландецът признал, че е имал нещо, което описал като "домашна криза".

Обикаляне на кръчми

За да се справи с кризата си, той решил да посети местната кръчма, където за четири дни изпил 60 халби бира - приблизително равностойни на 35 литра. Това в Съединените щати се нарича "bender". Не е известно точно какво причинява тромбоза на мозъчните венозни синуси, но има няколко рискови фактора и очевидно четиридневното напиване е един от тях.

Не е известно кой е този легендарен шотландец, тъй като името му е защитено от законите за медицинска информация. Не е известно също така каква "домашна криза" го е накарала да изпие 35 литра алкохол, за да се справи с нея - и дали изобщо 35 литра са били достатъчни, за да помогнат. На обществеността не е съобщена голяма част от информацията, за да се защити самоличността на мъжа.

За сведение, медицинските съвети препоръчват консумацията на не повече от три до четири единици алкохол на човек на ден. Според лекарите, които са лекували този съвременен Уилям Уолъс, по време на запоя той е консумирал средно около 30 единици на ден.

Огромното количество, което е консумирал, е било толкова забележително, че по-късно състоянието му е било публикувано в брой на известното британско медицинско списание "The Lancet" и така случаят му е станал обществено достояние. По всичко личи, че дозата е можела да бъде фатална, което ни кара да напомним на читателите: пийте отговорно и може би пийте малко вода.

#бира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници