Станишев: Президентът загуби позицията на медиатор

Станишев: Президентът загуби позицията на медиатор
A A+ A++ A

Ние сме готови да водим разговор с ПГ на ГЕРБ в рамките на Народното събрание – ако искат в зала „Изток“, ако искат в зала „Запад“, ако искат в пленарна зала. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде БГНЕС. Преди да говори по актуалните политически теми, Станишев изказа съболезнования на семействата на загиналите миньори в рудник „Ораново“.

Няма как да подмина заявената готовност за диалог от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Г-н Борисов заявява, че е готов за диалог с всички големи политически сили – диалог трябва да се води, каза Станишев. За нас е важното този диалог да е добре структуриран, продължи лидерът на социалистите, който отбеляза, че естественото място за този диалог, за спорове, за търсене на национални приоритети и консенсус е Народното събрание. Още при провеждане на изборите ГЕРБ заявиха, че ще искат тяхното касиране. КС обаче по категоричен начин отхвърли жалбата и в момента партия ГЕРБ се намират в много неудобно положение, припомни социалистът.

Има теми, по които трябва да се търси задължително национално съгласие. Тези теми са както вътрешни, политически, икономически, така и външни, свързани с членството ни в ЕС, усвояване на еврофондове и предстоящите разговори за следващата финансова рамка, продължи Станишев. По тези важни теми има поле за съгласие, започвайки от това каква реформа в отношенията между държавните институции и икономическите субекти, държавните институции и гражданското общество трябва да бъде направена. Това е очакване на цялото българско общество – и на избирателите на БСП, и на избирателите на ГЕРБ, и на ДПС, и на „Атака“, и на извънпарламентарните политически партии, каза Станишев. Има голямо недоверие към политическата система като цяло, призна той. Почти всяка партия и всички вкупом трябва да се променят, за да се възстановява стъпка по стъпка доверието, заяви Станишев.

Правителството активно работи по изготвянето на програма, защото за първи път България има програмно правителство, при което приоритетите на гражданското общество са водещи, каза още лидерът на социалистите. Той съобщи, че по тяхна информация в много кратки срокове правителството ще има готовност за представянето на програма, която да отразява важните и реални проблеми на обществото. Изключително важна е работата на държавата за излизане от кризата – затова, вярвам, и в програмата на правителството, ще има ясни и конкретни идеи за подпомагането на малкия и средния бизнес, каза Станишев. Той припомни за реформата в енергетиката и при ценообразуването на тока.

В момента ние обсъждаме нещата, свързани с цените за основни хранителни продукти, съобщи Станишев и отбеляза сформирането на мобилни екипи между МВР, Митниците, НАП и МЗХ, за да се защитят българските потребители и производители. В момента има сериозен спад в цените на зърното. Това дава основание за основен стабилитет на цените в цялата хранителна верига. Но се изисква стабилен държавен контрол, за да не се допускат спекулации, каза още лидерът на БСП.

Той подчерта като важна тема и европейските приоритети, а именно – как да се избегне загубата на няколкостотин милиона, за които има опасност за редица програми. Трябва дискусия за новите приоритети на България, каза Станишев. Както знаете, финансовата рамка беше договорена през февруари тази година от правителството на ГЕРБ, припомни той.

Лидерът на БСП подчерта, че актуализацията на бюджета е необходимост за държавата. „Причината не е безконтролно харчене на публични средства, а изплащане на задълженията на държавата към бизнеса, защото се оказа, че реалните задължения на публичния сектор, невърнатото ДДС, са много по-високи, отколкото беше заявявано досега. След като правителството е поело задължения да се погасят ускорено задълженията към бизнеса, по този начин да се подпомогне запазването на работните места, тази актуализация е наложителна“, допълни Станишев. Той припомни, че от времето на Борисов има задължения, които не са финансово обезпечени.

„В тази изборна година беше приет бюджет от правителството на ГЕРБ с много по-завишена приходна част. Прогнозата на НАП и митниците е за сериозен недостиг на средствата в бюджета. По-добре сега да се направи това, отколкото твърде късно. 4-тата причина за актуализация на бюджета са няколкото важни социални ангажимента, които бяха поети, но те не са водещи. За повечето от тях има осигурен ресурс от други източници. Тези неща трябва да се случат. Това няма да доведе до автоматично стихване на протестите, защото протестите са много по-различни по своя характер, отколкото хората, към които правителството адресира своите спешни мерки“, подчерта Станишев. Той е категоричен, че в протестите има все повече политически елемент и те отдавна не са предимно граждански. „Това се вижда и с невъоръжено око. Когато се говори, че правителството не чува протестиращите, това не отговаря на фактите и на истината. Основният лозунг на протестите е от хора, които симпатизират на старата или новата десница“, каза Станишев.

Той призова ГЕРБ да си заеме мястото в парламента. „Ние се намираме в парламентарна република, това е най-голямата група в НС. Основният въпрос, поставен от ГЕРБ за невалидност на изборите, беше отхвърлен от КС и европейски политически сили, и институциите, и посланиците казват, че естественото място за диалог е НС. С извънпарламентарните сили трябва да се води диалог в други формати, но с една парламентарна сила не смятам, че някакви неформални срещи извън НС е нещо нормално“, категоричен е Станишев.

Той коментира, че президентът Плевнелиев е взел страна. „Президентът загуби позицията на медиатор, на обединител на нацията. Той чува една част от гражданите много добре, в много голяма степен изразява техните виждания, а понякога насочва техните виждания и действия със своя подкрепа, но проявява глухота към друга част от гражданите. Това ясно пролича от социологическите проучвания. Това е нашата позиция“, каза още Станишев.

#БСП #Сергей Станишев #ГЕРБ #Борисов #разговори #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници