Кръстьо Петков: 61% от населението ни е енергийно бедно

Кръстьо Петков: 61% от населението ни е енергийно бедно
Професор Кръстьо Петков обяви създаването на Граждански съюз за енергийна демокрация – България. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Енергийната бедност в България обхваща 61% от населението“, заяви професор Кръстьо Петков – председател на УС на Съюза на икономистите в България (СИБ), по време на дискусионен форум на тема „Енергийна бедност, цени на тока и права на потребителите“. Сред организаторите на събитието беше и Асоциация „Активни потребители“. Участваха 12 граждански, експертни и социални организации.

Форумът беше съпътстван от подписване на Учредителна харта за създаване на Граждански съюз за енергийна демокрация –България. „Според някои сериозната криза, в която се намира българският енергиен сектор, всъщност е предстояща катастрофа, колапс – финансов и технически“, посочи Петков. Той постави акцент върху управлението на българската енергетика, прозрачността и попита дали това са публичните услуги, които ни се предлагат и ние сме длъжни да консумираме.

Инициативата за енергийна демокрация стартира през миналата година в университета „Корнел“ в САЩ. България е първата страна в Централна и Източна Европа, която създава подобна мрежа. Целта е стратегическа – да се прибави към функционирането и управлението на енергийния отрасъл липсващият елемент – активността, мненията, оценките, предложенията на експертите и гражданското общество“, отбеляза председателят на УС на СИБ.

По думите на Атанас Владиков цените на електроенергията у нас са ниски, но и доходите ни са по-ниски в сравнение с европейските, което в съпоставката цена–работна заплата прави цената на енергията висока.

 

По време на форума беше обърнато внимание на някои основни проблеми и нарушения, свързани с правата на българските потребители на електроенергия. Според участниците в дискусиите промените в Закона за енергетиката бележат началото на поредната реформа в сектора, но начинът, по който се подхожда към промените в законодателството, пораждат въпроси, отговорите на които тепърва предстоят.

#Кръстьо Петков #САЩ #демокрация #харта #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници