Йордан Цонев: Правителството работи, няма нужда от избори

Йордан Цонев: Правителството работи, няма нужда от избори
Йордан Цонев. Снимка: ДПС
A A+ A++ A

Въпреки че не подава оставка, кабинетът „Орешарски“, както и парламентът работят в режим на чуваемост. Заради ежедневните протести и напрегнатата политическа обстановка управляващите свели работата си до месечни програми, което значело, че „протестът не само се чува, но и работи в полза на обществото“. Това заяви пред бТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Цонев намери аргумент за твърдението си в последното изследване на НЦИОМ, според което около 60% от хората са „за“ предсрочни избори. Според Цонев се пропускало най-важното - че 34 на сто от тези хора не искали такива избори веднага. „Следователно работим в режим чуваемост и решаваме наболелите проблеми на страната“, посочи народният представител.

Той обаче не се ангажира с поставянето на времеви хоризонт за управлението на 42-рото Народно събрание - т.е. срок, след който правителството да подаде оставка предсрочно, след като се е погрижило за въпроси като промени в Изборния кодекс. „Времето се определя от конкретни действия - сега, след три месеца, след половин година. Това не е най-нужното“, лаконичен бе Цонев.

Той „обвини“ протестиращите за настоящата картина в парламента. „Протестите са срещу резултатите от изборите на 12 май - протестират избирателите на ГЕРБ, на сините, на СКАТ - е, кой ги спря, защо не гласуваха? Ако септември пак са същите резултати, какво правим ноември, какво става с държавата? Освен това ще се стигне до парадокс - десните искат избори, протестиращите искат избори, но не искат ГЕРБ и националистите. Обаче, ако сега има вот, ще получат хем ГЕРБ, хем още по-голям национализъм в лицето на „Атака“ и СКАТ“, смята депутатът.

На въпрос дали е възможен вариант на управление в рамките на този кабинет, който включва и ГЕРБ, Цонев отговори с категоричното „невъзможно“. Според него нямало и вариант за съставяне на друг кабинет в рамките на този парламент, „при положение че то и това правителство върви трудно“.

Депутатът обърна внимание на една от важните промени в полза на гражданите, която щяла да стане факт до месец - реформа в защита на потребителите на кредити. „Орган ще решава извънсъдебно спорове с банките. Мислим да намалим погасителната давност на изпадналите в несъстоятелност. Имаме различия с търговските банки, но в следващите 30 дни ще има добри новини“, обеща Йордан Цонев.

#Йордан Цонев #правителство #ДПС #Парламент #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници