Седем ранени полицаи след втора нощ на безредици в Белфаст

Седем ранени полицаи след втора нощ на безредици в Белфаст
Ситуацията се разгорещи, когато в изпълнение на решение на властите за предотвратяване на сблъсъци полицията постави заграждения, за да попречи на протестантите да преминат през католическия квартал. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Седем полицаи са били ранени през втората нощ на насилие в Белфаст, предизвикано от протестантски демонстранти, съобщава АФП, позовавайки се на представител на северноирландската полиция, предава БГНЕС.

В предишния ден бяха ранени 32 полицаи и един депутат от британския парламент.

Задържани са 11 души срещу 22 предната вечер.

Младежи с качулки, някои с маски на лицата, носещи британски знамена, атакуваха силите на реда със самоделни бомби, камъни, бутилки и други предмети в северната част на столицата на Северна Ирландия.

Полицията отговори с водни оръдия и пластмасови куршуми.

Около 600 полицаи, изпратени на помощ, пристигнаха в Белфаст след инцидентите предната нощ.

Ситуацията се разгорещи, когато в изпълнение на решение на властите за предотвратяване на сблъсъци полицията постави заграждения, за да попречи на протестантите да преминат през католическия квартал.

Водачите на Оранжевия орден – протестантите - призоваха за демонстрации срещу забраната за преминаване през квартала.

Протестантски шествия се организират традиционно от април до август в Северна Ирландия, като кулминацията е на 12 юли и отбелязва победата през 1690 г. на протестантския крал Уилям III Орански над католическия му съперник Яков II.

Почти всяка година на този ден нещата излизат от контрол.

В продължение на 30 г. Северна Ирландия, която е британска провинция, бе обхваната от междуконфесионално насилие, което взе 3500 жертви.

Чрез мирните споразумения, подписани през 1998 г., властта бе поделена между протестанти и католици, но оттогава от време на време има изблици на насилие.

#Белфаст #протестанти #безредици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници