НА ЖИВО: ИЗВЪНРЕДНО! В САЩ е страшно, протестиращи нахлуха в Капитолия, стреля се, има жертви! Тръмп обвини вицепрезидента си в измяна ВИДЕО+СНИМКИ

НА ЖИВО: ИЗВЪНРЕДНО! В САЩ е страшно, протестиращи нахлуха в Капитолия, стреля се, има жертви! Тръмп обвини вицепрезидента си в измяна ВИДЕО+СНИМКИ
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Републиканци-поддръжници на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп предизвикаха невиждани в новата американска история безредици в опит да не допуснат Джо Байдън да встъпи на власт. Много от тях съумяха да нахлуят в Капитолията, докато в сградата се провеждаше заседанието на Конгреса по утвърждаване на Джо Байдън за президент на Щатите.

ГЛЕДАЙТЕ ШОКИРАЩИ КАДРИ ТУК 

Протестиращите се разхождаха из сградата в столицата Вашингтон. Стигна се и до сблъсъци с униформените и пострадали. В същото време Доналд Тръмп обвини своя вицепрезидент Майк Пенс в измяна заради "липсата на кураж" да се опълчи на процедурата. 

От сградата изведнъж бяха евакуирани сенатори и вицепрезидентът Майкъл Пенс. Вече е ясно, че е имало и стрелба  по вътрешните коридори на емблематичната за САЩ институция.

Част от демонстрантите успяха да влязат и в залата, където заседава Сенатът. Един от тях дори зае председателското място и си вдигна краката на масата - снимка, която обикаля планетата. Именно безпрецедентните събития зад Океана са новина №1 навякъде по света в момента.

ВИЖТЕ ТУК, ТУК И ТУК РЕАКЦИИТЕ НА ТРЪМП И ЕВОЛЮЦИЯТА В ТЯХ

По покриви в района на Капитолийския хълм са разположени снайперисти. Във връзка със създалата се извънредна ситуация председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси поиска помощ от Националната гвардия. Пентагонът обаче отклони искането.

Същевременно сблъсъците пред Капитолия продължават и сега, макар полицията да използва оръжия и сълзотворен газ и доста от протестиращите вече да напускат площада. Органите на реда се опитват да овладеят ситуацията, но привържениците на Тръмп не отстъпват дори и след употребата на сила. Има множество пострадали.

Сред поддръжниците на Тръмп, нахлули в сградата на Капитолията, е забелязан и мъж в костюм на викинг. На раменете си той е имал животинска кожа, а на главата си шлем с рога.

Междувременно стана ясно, че полицията е започнала да задържа поддръжниците на президента на САЩ Доналд Тръмп в сградата на Конгреса. В момента органите на реда се опитват да възстановят реда в сградата. Засега усилията им не дават особен резултат въпреки арестите.

В хода на размириците е била тежко ранена една жена, която впоследствие е починала. По предварителна информация, именно тя е била пострадалият човек при чутите по-рано изстрели по коридорите на сградата. Все още не е ясно кой е стрелял по нея.

Бе оповестено още, че кметът на Вашингтон е поискал от Националната гвардия на САЩ да изпрати свои сили в града, за да усмири развилнелите се демонстранти. Пентагонът обаче отказа да изпълни искането на градските власти, както го стори преди това с Нанси Пелоси.

В мрежата изобилства от снимки от кабинета на председателя на Камарата на предсавителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси - известна като врагиня №1 на Тръмп. На тях се вижда компютърът й, като на монитора е изписано съобщение от специалните служби за настъпваща опасност. Пелоси не е успяла да блокира компютъра си, в резултат на което протестиращите са могли да получат достъп до тайни документи.

По-късно се разбра, че самата американска полиция е допуснала протестиращите в Капитолия. Това се вижда от кадрите, публикувани в социалните мрежи. В определен момент полицаите буквално са „дали зелена светлина“ на протестиращите да нахлуят в Капитолия, преставайки да поддържат кордона. Демонстрантите веднага са се възползвали от тази "покана" и веднага се отправят към сградата. След кратка обсада те са разбили вратите на сградата на Конгреса на САЩ и са проникнали в заседателната зала. В момента ситуацията във Вашингтон остава изключително напрегната. Има и ранени полицаи.

#САЩ #Доналд Тръмп #Джо Байдън #протести #Капитолия #безредици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай