„Икономист”: Професионални престъпни банди от Източна Европа се насочват към Германия

„Икономист”: Професионални престъпни банди от Източна Европа се насочват към Германия
A A+ A++ A

Престъпността в по-голямата част на Европа спада. През последните две години в Германия са регистрирани по-малко от шест милиона престъпления на година. Цифрите обаче крият противоречиви тенденции, коментира онлайн-изданието на британския в. „Икономист”, цитирана от агенция "Фокус".

Северните част на Германия са по-силно засегнати от южните. В западната държава се извършват средно седем престъпления на 100 000 души, но в Берлин те са 14 на брой, срещу 5 в Бавария.

Бързо развиваща се категория е джебчийството. В Берлин миналата година обирите, включващи трикове (деца, които се молят за помощ, докато съучастникът им краде) са се увеличили с 39%. Кражбите с взлом в еднофамилни къщи, които се увеличават от 2006г. насам, са нараснали с 32%, като всеки 76-ти дом е засегнат.

Според Кристиан Пфайфер, директор на Института за криминологични изследвания на Долна Саксония в Хановер, новият фактор е разширяването на Европейския съюз на изток и даването на пълни права за свободно движение на европейските граждани от източните държави.

Осем страни се присъединиха към блока през 2004 г., последвани от България и Румъния през 2007 година. Тези две държави, в частност, имат сложни престъпни групи (с обучение и разузнавателни мрежи), които са проникнали дълбоко в най-близките богати страни на ЕС, Германия и Австрия.

От заподозрените за грабежи с трикове в Берлин през миналата година, 75% не са били германци, а 31% идват от Румъния (едва 24% от заподозрените в цяла Германия са чужденци).

В началото на месеца Федералната агенция по заетостта на Германия съобщи, че очаква през следващата година във федералната република да се преселят значително по-голям брой имигранти от България и Румъния в сравнение с 2012 година. Делът на нискоквалифицираните сред тях вероятно ще се увеличи, съобщива „Райнише пост”.

По данни на Федералната агенция по заетостта, до 180 000 имигранти от България и Румъния ще дойдат в Германия през идната година, за да живеят и работят за постоянно в западната държава. През последните няколко години броят на имигрантите от тези страни се е повишил драстично в резултат на еврокризата- от 39 000 през 2011 г. до 72 000 през миналата година.

#Германия #България #Румъния #Източна Европа #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници