От 25 октомври имаме право да се лекуваме където поискаме в ЕС

От 25 октомври имаме право да се лекуваме където поискаме в ЕС
За България плюсът ще бъде в наливането на средства в нашата здравна система. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След няколко месеца европейските граждани ще имат право да се лекуват където поискат в рамките на съюза. В края на октомври влиза в сила директивата за трансгранично здравно обслужване, предаде Би Ти Ви.

На 25 октомври влиза в сила новата евро директива. Три са най-важните неща в нея. Пациентът ще има право на лечение и изследвания, където поиска в рамките на Евросъюза, без предварително одобрение от министерство или здравен фонд. Ще трябва сам да плати здравните услуги, а после здравният фонд или министерството да му възстанови сумата, но само до стойността, която се плаща за същата услуга в неговата държава.

Новината реално не е много добра за нас, защото, ако цената на едно изследване в България е 500 лв, а пациентът си го направи в Германия, където то е много по-скъпо, ще трябва да го плати, а после българската здравна каса ще му възстанови само 500 лв.

Пациентите ще могат да се лекуват в чужбина без да искат разрешение или да информират предварително здравноосигурителната каса в страната си, когато директивата влезе в сила.

От новите правила полза ще имат по-скоро гражданите на богатите европейски страни. За България плюсът ще бъде в наливането на средства в нашата здравна система.

#Евросъюза #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници