Йордан Цонев: Преди май няма да подадем оставка

Йордан Цонев: Преди май няма да подадем оставка
Йордан Цонев Снимка: ДПС
A A+ A++ A

Правителството и парламентът са с „ограничен времеви хоризонт", но преди май месец няма да има оставка, защото има много неща, които трябва да се свършат. Това каза в предаването „Факторът Кошлуков" по ТВ7 Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната група на ДПС и председател на парламентарната бюджетна комисия. Той обаче е на мнение, че управлението все пак няма да изкара целия четиригодишен мандат, предава Стандартнюз.

„Работата на този парламент и кабинет е ограничена във времето по обективни причини. Но най-ниският времеви хоризонт за това правителство и парламент е май месец. Преди май няма да подадем оставка", каза Цонев.Сега обаче не било редно да се иска оставка, защото има важни неща за вършене, коментира още той и даде пример с актуализацията на бюджета.

„Да не ни плашат с избори, на избори може да отидем и утре. Не се плашим от избори. Изборите винаги са важни за демокрацията. Винаги сме готови да идем на избори, но защо да не се свършат едни работи? Трудно е при такова мнозинство, но трудността не бива да ни плаши да направим полезните неща, които половината България иска", обясни още той.

По думите му сега обществото има много по-висока чувствителност към грешките на управлението, не само към "микро, но и към макро" грешките. И всяка грешка като бъде направена, се поправя след два часа, обясни Йордан Цонев. При предишните управление според него не е било така.

Цонев отрече Атака да крепи мнозинството. „ГЕРБ трябва да осигури кворума", настоя депутатът.

По повод планираната актуализация на бюджета Йордан Цонев коментира, че той е лошо направен и затова трябва да бъде ремонтиран. „Всяко нещо което се повреди се поправя, същото важи и заради бюджета. Този бюджет е бюджет на полугодието. Причините са две – той беше направи с оглед на изборите. И тук трябва да бъда честен – и предишните правителства така правеха. Всички бюджети в години на избори са лоши. Втората е, че те просто не могат. Колегите от ГЕРБ така и не се научиха да правят бюджет", обясни депутатът.

По думите му проблемите в бюджета са два. Единият е много лошо прогнозираната макрорамка, неверен растеж и „много неверна прогноза за приходите". Вторият е, че няма буфери.

По отношение на „Южен поток" и информацията в медиите, че ще се тегли заем от Русия при лихва от 8%, Цонев коментира, че държавата няма такъв ангажимент.

„Държавата няма ангажимента да тегли заем, нито има ангажимент за държавни гаранции. Ангажиментът е на проектната компания, тя си тегли заема. Собствеността на тръбата е наша, като 15 години няма да получаваме транзитни такси".Проектната компания за „Южен поток" е 50:50 собственост на „Газпром" и държавния Български енергиен холдинг.

#Йордан Цонев #оставка #правителство #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници