Борисов летял с Ми-8 , за да получи телето Бойка за подарък

Борисов летял с Ми-8 , за да получи телето Бойка за подарък
На 25 ноември 2010 г. хеликоптер Ми-8 с премиера Бойко Борисов на борда лети по маршрут София - Добри дол, ломско село, където се намира кравекомплексът на бизнесмена Димитър Зоров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 25 ноември 2010 г. хеликоптер Ми-8 с премиера Бойко Борисов на борда лети по маршрут София - Добри дол, ломско село, където се намира кравекомплексът на бизнесмена Димитър Зоров. Там Борисов получава телето Бойка като подарък, но го оставя на дъщерята на Зоров за отглеждане, съобщи на заседание на Временната парламентарна комисията за проверка на полетите на „Авиоотряд 28“ нейният председател депутатът Венцислав Лаков, предаде БГНЕС.

Пет дни по-късно, на 30 ноември, от Мариана Зорова постъпва искане да бъде ползван отново хеликоптер на авиоотряда, за да бъде превозен еврокомисаря по земеделието за нуждите на фирма „Алексиев 2002“ и отговорът на премиера е „Да“.

„Изброихме 145 полета, за които няма данни кои хора са били на борда“, заяви на заседание в Народното събрание Венцислав Лаков.

Временната анкетна комисия проверява всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения „Авиоотряд 28“ и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г. включително  кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въдухоплавателните средства на авиоотряда и Министерството на отбраната.

„За тогавашния министър-председател Бойко Борисов летището Безмер е било нещо като Франкфурт или Хийтроу на българска почва“, каза Лаков.

„Там има и интересни часови рекорди. На 22 септември 2011 г. самолет Фалкон е излетял в 4.00 часа през нощта, в 4.45 ч. е кацнал в Безмер, а на другата сутрин в 8.30 часа е излетял за София и в 9.20 ч. е кацнал там. Този нощен полет струва 2301 лева, което е сумата само за горивото, уточни Лаков. Има интересни зависимости – най-натоварен се оказва месец август, през който „Авиоотряд 28“ се използвал като авиотакси от София до Варна, продължи председателят на комисията.

През 2011 г. има 7 полета от София до Варна през месец август, през 2012 г. по този маршрут полетите отново са 7, като започват от юли. Всички тези полети до Варна са с премиера на борда и струват само за 2012 г. около 26 000 лв. само за горивото, без другите разходи, съобщи Лаков. Има и други любопитни дестинации: на 1 октомври 2010 г. има полет София - Варна и целта му е премиерът да разгледа добивна платформа на Галата и баржата“, уточни председателят на временната комисия Лаков.

#Бойко Борисов #Борисов #Авиоотряд 28 #Народно събрание #Венцислав Лаков #Димитър Зоров #Лаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници