Русия задмина Саудитска Арабия по добив на нефт

Русия задмина Саудитска Арабия по добив на нефт
A A+ A++ A


През юни добивът на нефт в Русия е достигнал 10,53 милиона барела в денонощие, което е рекордно постижение от 1988 г. насам. За това съобщава в. „Ведомости“, като се позовава на Централното диспечерско управление на горивно-енергийния комплекс в Русия. Така Русия е задминала Саудитска Арабия, която добива 9,47 милиона барела в денонощие.

Според изданието рекордът се дължи на няколко фактора. Първо, „Роснефт“ успя да повиши добива от Ванкорското находище в Красноярския край. Освен това „Газпром“ също е повишил добива на нефт. През миналата година в Русия средно са се добивали 10,37 милиона барела в денонощие. 

През 1988 година добивът на нефт в бившия СССР е бил 11,07 милиона барела в денонощие. След това този показател започна да пада и към 1996 г. достигна 6,06 милиона барела. Оттогава добивът отново започна да расте, но от средата на първото десетилетие на ХХІ век темповете на прираст силно се забавиха.

Нефтът, заедно с природния газ, са основните експортни стоки на Русия. На тях се пада почти 80% от износа на страната, припомня израелското издание Mignews.com.

#нефт #добив #Русия #рекорд #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници