Орешарски: Публичните финанси са влошени с 8 млрд. лв.

Орешарски: Публичните финанси са влошени с 8 млрд. лв.
Министър-председателят Пламен Орешарски представи в НС по-общата финансова и икономическа картина за страната и се аргументира защо се налага актуализация на бюджета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Пламен Орешарски представи в НС по-общата финансова и икономическа картина за страната и се аргументира защо се налага актуализация на бюджета, предаде БГНЕС. Последните 4 г. от средата на 2009 г. до края на февруари тази година, когато редовното правителство подаде оставка, могат да се характеризират като период на силно влошаване на финансовата позиция на страната, заяви премиерът Пламен Орешарски.

За периода публичните финанси на страната се влошиха с близо 8 млрд. лева. Фискалните резерви намаляха с около 4 млрд. лева, като в края на февруари дори спаднаха до ниво 3,9 млрд. лева. За същия период правителственият дълг се увеличи от 10 млрд. в средата на 2009 г. на 14 млрд. в края на февруари тази година, съобщи Орешарски. Централното правителство е поело ангажименти за сключени договори за финансиране за 1,1 млрд. лева със срок до края на тази година.

Половината от тях не са планирани за бюджета за тази година, уточни премиерът. Той допълни, че задлъжнялостта на болниците е около 350 млн. лева. "3 млрд. лева задължения правителството трябва да покрива през настоящата и следващите години. През февруари правителството на ГЕРБ емитира заем в размер на 800 млн. лева с 6-месечен срок на плащане.

Падежът на тези облигации е през август, когато трябва да се изплатят нови 800 млн. лева. Не е по-различно и икономическото състояние на сектора на държавните фирми. Наблюдава се рязко повишаване на задлъжнялостта на по-голяма част от тези фирми. Една извадка от 12 големи фирми формират задлъжнялост от 5,4 млрд. лева дългове.

Сред тези фирми преобладават фирми в енергетиката, те са 8 фирми, чиято обща задлъжнялост достига 4,567 млрд. лева", заяви Орешарски. Той подчерта, че задълженията показват трудно бъдеще за същите тези държавни фирми. Премиерът информира и че за първите 5 месеца на годината приходите от ДДС са само 37,8% от планираните, а приходите от акцизи са едва 33,8%.

"Оценките на НАП и митниците за очакваното изпълнение на приходите за цялата година се доближават до 1 млрд. лева. Стартирани са мерки за подобряване събираемостта на приходите, въпреки това трудно можем да очакваме да се неутрализира действието на гореспоменатите фактори. Може да се очаква свиване на размера на изпълнение на приходите. Ускоряването на връщане на ДДС ще влияе в обратна посока, ще намали нетните приходи от ДДС", убеден е Орешарски.

Той подчерта, че от началото на годината до края на месец май са одобрени разходи в размер на 357 млн. лева, от които 209 млн. лева са извънредни и непредвидени. "Така за първите 5 месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост. Вече бе предприето 5% съкращение на разходите на министерствата и централните ведомства", каза Орешарски и добави, че това едва ли ще помогне.

Премиерът е категоричен, че до края на годината предстоят месеци със силно превишение на разходите на приходите. Тези фактори правят належащо актуализирането на бюджета на тази година. "Дори прилаганите мерки за подобряване събираемостта на приходите да дадат очакваните резултати, може да се очаква изпълнение на приходите на 500-600 млн. лева. В разходната част на бюджета не са включени поети финансови ангажименти за близо 500 млн. лева. Разплащането на задължения към бизнеса ще ангажират допълни ресурси от порядъка на 150 млн. лева.

Рефинансирането на излизащите в падеж вътрешни облигации през следващия месец изисква коригиране на заложените ограничения за емисии на нов дълг", заяви Орешарски. Той подчерта, че пакетът от социалните мерки, обявен наскоро няма отношение към плановете за актуализация на бюджета, а средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешни размествания на разходи.

"Възможно е и да не се актуализира бюджетът, ако не разплатим задължения към бизнеса и ако продължим водената до момента политика на извеждане на фискалните цели пред икономическото развитие - политика, която всички сме убедени даде крайно негативни резултати в последните години и която се преоценява дори и от привърженици на по-твърдия подход на управление в публичните финанси", заяви още Орешарски.

#Пламен Орешарски #бюджет #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници