Елена Йончева и Московски в задочен спор за пътуването й в Сомалия

Елена Йончева и Московски в задочен спор за пътуването й в Сомалия
A A+ A++ A

Вчерашният скандал, разпален от твърденията на бившия транспортен министър Ивайло Московски, че журналистката Елена Йончева е летяла със самолет на „Авиоотряд 28“ до Сомалия, продължава и днес.

Снощи бившата приятелка на Сергей Станишев отрече да е летяла за Сомалия с правителствен самолет. Днес Московски заяви пред агенция „Фокус“, че „престоят и действията на Елена Йончева, когато ходи да говори с партизаните и бунтовниците в Сомалия, след това струваха на нашата държава няколко милиона лева“.

„Разбира се, не всеки журналист има честта и възможността да е приятел на лидера на БСП Сергей Станишев, за да постигне тези „добри ефекти“ за държавата си. Но това е факт. След като има желание да дава мнение навсякъде с писма и опровержения, нека сега да коментира и това. Нейните действия в Сомалия струваха на нашата държава няколко милиона лева. След това трябваше да се разплатим към Франция и ние платихме тази сума – правителството на ГЕРБ. Нека тя да разкаже“, посочи Ивайло Московски.

„Нито полетът до Сомалия, нито снимките са направени с финансовото, логистично или организационно съдействие на която и да е била българска или чужда държавна институция“, отговори Елена Йончева на новите обвинения.
„Информацията, че сме летели с „Авиоотряд 28“ за Сомалия не отговаря на истината и искрено ме натъжава. Винаги съм защитавала честната и открита журналистика независимо от времето и условията, в които работим. Опитът да бъде наклеветен и употребен български журналист, независимо от неговото име, е повод за тревожен размисъл“, заяви Елена Йончева.

„Екипът ни, който се състои от двама души (журналист Елена Йончева и оператор Николай Николов) е летял с авиокомпания KLM на холанските авиолинии по линията София - Амстердам - Найроби - Джибути. От Джибути до Босасо (Сомалия) сме летяли с местна авиокомпания, DAALLO AIRLINES. Времето на пътуването беше следното: 26 април 2009 година - София - Амстердам - Найроби (Кения). 27 април Найроби - Джибути. Връщането е на 8 май, но поради сложността на снимките екипът ни се завърна в София на 22 май 2009 година.“

„Целта на пътуването е заснемането на документален филм за Сомалийските пирати, след отвличането на кораба „Маласпина Касъл“ с български моряци на борда. Не сме „ходили да разговаряме с партизани и бунтовници“, както твърди господин Московски, защото такива там няма. Има сомалийски пирати и сили на Ал Шабаб, които представляват терористичното крило на Ал Кайда за Сомалия. Направихме три документални филма. Немската телевизия DW - TV излъчи наш репортаж на тази тема“, заяви Елена Йончева, която изпрати като приложение копие от електронните билети по линията София - Сомалия и Сомалия - София.

„Това е единственото ми пътуване за Сомалия“, добави Елена Йончева.

#Елена Йончева #Ивайло Московски #Сомалия #Авиоотряд 28 #пътуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници