Според МВФ целите в бюджета на България са постижими

Според МВФ целите в бюджета на България са постижими
Несигурността и политическата криза са сред рисковете за икономиката ни. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Целите, зададени в бюджета на България за настоящата година, са постижими, констатира мисията на Международния валутен фонд (МВФ) след посещение в страната ни, съобщи profit.bg. Сред рисковете за българската икономика се сочат несигурността в еврозоната и политическата ситуация в страната.

В становището на фонда не се споменават пряко плановете за актуализация на бюджета, които бяха обявени от премиера Орешарски преди края на мисията на МВФ в София. От там обаче предупреждават, че евентуален недостиг в приходите заради понижена икономическа активност не трябва да бъде компенсиран с потискане на разходите, заложени в бюджета, защото това ще постави под натиск крехкото възстановяване на икономиката, предаде БНР.

Стана ясно, че Фондът приветства увеличението на социалните разходи в съществуващите бюджетни рамки и намерението за премахване на административните бариери за бизнеса.

Замразяването на възрастта за пенсиониране и промените в индексирането могат да доведат до понижаване на устойчивостта на пенсионната система. Като причина за това се посочва застаряването на населението и продължаващата емиграция. Това може да се преодолее със съкращения ва разходите. Според МВФ наред с „неприемливо високата безработица“ България остава макроикономически и финансово стабилна.

#МВФ #промените #приходите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници