Египетската армия отмени конституцията и свали Мурси

Египетската армия отмени конституцията и свали Мурси
A A+ A++ A

Египетската армия извърши държавен преврат срещу президента Мохамед Мурси и обяви временно преустановяване на конституцията, въвеждането на временно експертно правителство и подготовката на план за предсрочни избори. В специално обръщение към народа командващият египетската армия генерал Абдел Фатах ал Сиси каза, че Конституционният съд ще започне подготовката за нови избори за държавен глава, предаде Стандартнюз.

"Президентът Мурси не успя да оправдае очакванията на египетския народ" заяви генерал Сиси, заобиколен от опозиционни лидери. Планът на армията ще представлява предварителна рамка, а сроковете, в които ще се проведат нови избори, ще се уточнят допълнително. Функциите на държавен глава временно ще поеме председателят на Конституционния съд Адли Мансур. Минути след изказването на ген. Сиси, сигналът от телевизионните станции на Мюсюлманското братство бяха прекратени.

Опозиционният лидер Мохамед ел Барадей, лидерът на Коптската църква папа Товадрос ІІ и върховният имам на една от най-престижните мюсюлмански академии Ал Азхар - Ахмед ал Тайеб ще представят пътна карта за бъдещето на арабската страна след управлението на президента Мохамед Мурси. Тримата вече преговарят с армията относно предстоящия прехода заявиха военни източници.

По този начин мандатът на първия демократично избран лидер в хилядолетната история на Египет завърши само година след като той пое поста. В сблъсъците с армията и полицията в западния град Марса Матрух са загинали четирима поддръжници на сваления от власт президент на Египет Мохамед Мурси, а други 10 са ранени.

Хиляди души се стекоха по улиците на столицата Кайро, за да отпразнуват свалянето на президента-ислямист с радостни възгласи. Същевременно Мурси отхвърли този ход като „незаконен" и призова египтяните към мирна съпротива на „преврата".

„Консултациите за правителство и помирение ще започнат сега", заяви бившият генерален секретар на Арабската лига -  опозиционният лидер Амр Муса пред АФП. Той изгуби президентските избори срещу Мурси.




#Египет #армия #Мурси #президент #свален

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници