Най-силните армии в света. Къде сме ние?

Най-силните армии в света. Къде сме ние?
A A+ A++ A

Докато съседите ни трупат военна мощ, България продължава да отстъпва в класацията на най-силните армии в света.

Родната войска е паднала с три места в глобалния рейтинг. Миналата година бяхме 59-и но сега вече сме се сринали на 62-ро място.

Това стана ясно от класацията за 2024 година на специализирания военен сайт Global Firepower. Тя се изготвя на базата на редица показатели, сред които численост на войската, брой и вид бойни единици, бюджет за отбрана на страните, пише "Телеграф".


В същото време сърбите, които миналата година бяха само с една позиция пред нас, сега са дръпнали с шест нагоре и са на 56-то място. Северната ни съседка Румъния запазва миналогодишната си позиция и продължава да заема 47-мо място.

Северна Македония пада с две места - от 108-о на 110-о. С две позиции надолу се смъква и Гърция. Нейната армия пада от 30-то на 32-ро място.

Турция е другата ни съседка, която се издига в класацията. Турската армия успява да пробие и да влезе в първенците по сила. Анкара, която миналата година бе № 11, вече е в топ 10, заемайки осмото място сред най-силните армии в света.

Иначе в световен мащаб най-силна си остава армията на САЩ. Тя бива следвана от тези на Русия, Китай и Индия, като по този начин няма никаква промяна в челната четворка. Топ 10 обаче претърпява разместване.

Освен Турция, която изхвърля Франция от челната десетка, като Париж пада до 11-то място, Южна Корея се изкачва с едно място, като измества Великобритания от петата позиция и така Лондон заема шестата. Пакистан пада с две места и от седмо заема девето, а Япония пък се вдига с една позиция и от осма се вдига на седма. Десетото място в света си остава за Италия.

От държавите в Африка най-силна е армията на Египет. В Азия класирането води Русия. В Европа най-силна е армията на Великобритания. Бразилците са първи в Латинска Америка. В Северна Америка САЩ са първи.

Най-многочислена е армията на Китай – 2 035 000 военни. Следва Индия с 1 455 550 души под пагон. Трети са САЩ с 1 328 000 военни. Руснаците са четвърти с армия от 1 320 000. Според сайта българската армия се състои от 37 000 души.

В небето с най-много летателни апарати са САЩ. Те разполагат с общо 13 209. От тях близо 2000 са изтребители, а 3000 са хеликоптери. Втора е Русия с общо 4255, като от тях 809 са изтребители, а около 2000 са хеликоптери. Китай са трети с общ брой от 3304. Изтребителите са 1207, а хеликоптерите са малко над 1000. България разполага с 11 изтребителя и 31 хеликоптера.

С най-много танкове са руснаците. Те разполагат с 14 777 на брой. Втори са Северна Корея с 5845, трети са Египет с 5340. Китай се нареждат на четвърто място с 5000 танка, а САЩ са пети с 4657 машини. Според сайта нашата армия има 215 танка.

Във водата с най-много подводници разполага Русия – 65, а САЩ и Китай ѝ дишат във врата, съответно с 64 и 61 на брой. САЩ обаче имат най-много самолетоносачи – 11 на брой, Китай имат два, а Русия само един. Индия, Италия и Великобритания също имат по два самолетоносача. Франция има колко Русия – един.

САЩ имат и най-много вертолетоносачи – девет на брой. Япония ги следва с четири, а Китай и Франция имат по три. Русия нямат нито един вертолетоносач. С по два са Австралия, Египет и Южна Корея. По един пък имат Бразилия, Испания и Тайланд. Военноморските ни сили разполагат с 4 фрегати, 3 корвета и 12 миночистачи.

При сформирането на класацията са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение.

Анализаторите отбелязват, че уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.

#армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници