Емили О'Райли е новият европейски омбудсман

Емили О'Райли е новият европейски омбудсман
От 18 юни досега всичките шестима кандидати отговаряха на въпроси относно своята независимост, популярност и липса на конфликт на интереси в серия от публични изслушвания, организирани от Комисията по петиции. Снимка: irishtimes.com
A A+ A++ A

Ирландката Емили О`Райли бе избрана за Европейски омбудсман с подкрепата на 359 депутати на тайно пленарно гласуване и стана първата жена на този пост.

276 депутати гласуваха за втория кандидат, а 63 се „въздържаха“. Европейският омбудсман разглежда граждански жалби за лоша работа на институциите на ЕС.

Четирима кандидати участваха във второто гласуване след оттеглянето на Маркус Йегер и Алекс Бренинкмайер (от Германия и Холандия).

На третото гласуване депутатите трябваше да избират между Риа Омен-Руйтен (Холандия) и Емили О`Райли (Ирландия) — кандидатите с най-много гласове от второто гласуване.

Другите двама кандидати бяха Дагмар Рот-Берент (Германия) и Франческо Сперони (Италия).

От 18 юни досега всичките шестима кандидати отговаряха на въпроси относно своята независимост, популярност и липса на конфликт на интереси в серия от публични изслушвания, организирани от Комисията по петиции.

В правилата за избор се подчертава, че кандидатът трябва да предложи гаранции за независимостта си.

По принцип омбудсманът се избира от Парламента с тайно гласуване в началото на всеки парламентарен мандат. О`Райли беше избрана след оттеглянето на Никифорос Диамандурос.

#Емили О'Райли #омбудсман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници