Българите останаха без църква и училище в Рим

Българите останаха без църква и училище в Рим
Архимандрит Климент Бобчев с вярващи българи пред заключената църква. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

След седем месеца на дрязги, недоразумения и студена война между българската православна общност и католическото настоятелство на църквата „Св. Св. Викентий и Анастасий“ в Рим храмът затвори вратите си за вярващи и за туристи, съобщава „24 часа“.

„Св. Св. Викентий и Анастасий“ е  църквата, която папа Йоан Павел II беше отредил на българската общност в Рим през 2002 г. като място, където да провежда литургиите си.

Изведнъж храмът беше опасан с вериги под претекст, че му предстои ремонт. Най-вероятно той ще отнеме между 2 и 4 г., което значи, че българските вярващи и учениците от неделното му училище вече няма къде да се приютят.

Официалното хлопване на портите за българите стана на 1 юни. Така службата на 29 юни - деня на светите Петър и Павел, се извърши на тротоара пред църквата пред смаяните погледи на туристите, трупащи се до фонтана „Треви“.

На 19 май архимандрит Климент отслужва литургия. Веднага след това енорийският ни свещеник е известен от католическия ректор на храма монсиньор Джанджулио Радиво за намерението му да го затвори изцяло за ремонт още през същия месец, тъй като според него „от гледна точка на сграден обект представлява опасност за живота на служителите и посетителите“.

Според Радиво освен всичко затварянето на църквата ще разреши и проблемите както с българите, така и с католическото църковно настоятелство, което е юридическото лице, администриращо храма. Иначе сградата на храма е собственост на италианската държава.

На 25 май българският свещеник Климент и църковни настоятели отиват в църквата, за да проведат редовни занимания на българското училище. Изненадани обаче виждат, че той вече е недостъпен за тях от централния вход въпреки правото им да влизат оттам в определени часове според Конвенцията за ползване на храма.

Групата се опитва да влезе през страничния вход, но там ги чака друга изненада - заключена е една от вътрешните врати, така че няма никакъв достъп до самия храм и до енорийската канцелария.

На 26 май  с разрешението на епископ Антоний разбиват с чук стъклото на затворената врата, за да може да се проведе православно богослужение в храма.

Следват няколко дни затишие. На 1 юни архимандрит Климент получава есемес, известяващ официално края на достъпа на българите до храма.

Къде обаче ще отиде сега българската църковна община? Ще може ли да се върне в храма един ден, след като свърши ремонтът в него? Засега това са само въпроси без отговор.

#Рим #българи #общност #Антоний #Йоан Павел II #Треви #Климент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници