Златанова: Изразходването на средствата от ЕС при пълна прозрачност

Златанова: Изразходването на средствата от ЕС при пълна прозрачност
Вицепремиерът Зинаида Златанова обясни, че в рамките на днешния работен ден на интернет страницата на Министерския съвет и на сайта www.eufunds.bg ще бъде публикувана информация, от която да стане ясно кои са изпълнители по мерките, заложени в комуникацио
A A+ A++ A

Ще бъдат оповестени изпълнителите на договорите за дейности за публичност по всички оперативни програми и Програмата за развитие на селските райони, предаде БГНЕС.

Вицепремиерът Зинаида Златанова обясни, че в рамките на днешния работен ден на интернет страницата на Министерския съвет и на сайта www.eufunds.bg ще бъде публикувана информация, от която да стане ясно кои са изпълнители по мерките, заложени в комуникационните планове на оперативните програми и Програмата за селските райони.

За реализирането на комуникационните планове в рамките на този програмен период (2007-2013) са предвидени общо над 80,2 милиона евро. Според справката, с която разполага Зинаида Златанова и която ще стане публично достъпна, до 22 май тази година са изхарчени около 66,1 милиона лева. На двата интернет сайта днес ще бъде публикувана и друга справка, свързана с предвидените дейности/изпълнение на всички комуникационни планове до края на програмния период.

Изразходването на средствата от ЕС трябва да става при максимална прозрачност и откритост, подчерта Златанова. Тя обясни, че е помолила ръководителите на управляващите органи и министрите, отговарящи за усвояването на средствата от седемте оперативни програми и Програмата за развитие на селските райони да посочват в информационната система за средствата от ЕС не само бенефициентите на проектите, но и изпълнителите, на които бенефициентите са възложили изпълнение на дейности по проекта.

„За мен е изключително важно да има пълна прозрачност за това кои са фирмите, изпълняващи проектите на бенефициентите“, подчерта Златанова. 27 милиона лева са отделени за медийни изяви в земеделското министерство, лично моето мнение е, че тези средства са малко, заяви земеделският министър Димитър Греков. Мисля, че дадените средства помагат на нашите бенефициенти да се възползват от дадената информация, коментира той.

Златанова съобщи, че на днешното заседание на кабинета е взето решение за следващия програмен период всички оперативни програми да имат едно и също лого. То ще бъде създадено чрез конкурс, напълно отворен за всички. Амбицията ни е нашето лого да е най- хубавото в Европа, подчерта вицепремиерът. Ще имам много прости изисквания за участие в процедурата, уточни тя. Победителят в конкурса ще получи 5000 лева и пътуване до Брюксел, за класирания на второ място са предвидени 3000 лева, а за класирания на трето място - 1000 лева.

Правосъдният министър Зинаида Златанова продължава да твърди, че Иван Йорданов сам се е отказал от зам.-министерския пост. Разбирам това решение, приемам го, тежко е да се работи тази работа, заяви тя и обеща до няколко дни да предложи на премиера друг човек, който да стане неин заместник. Единственият зам.-министър на правосъдието към момента Илия Ангелов ще отговаря за дейността на Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Той има десетгодишен опит в дирекция „Охрана“. Смятам, че ще се справи прекрасно с тази задача, подчерта Златанова.

#Зинаида Златанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници