Омбудсманът: Ще дам на КС всяка законова промяна, ограничаваща правото на протест

Омбудсманът: Ще дам на КС всяка законова промяна, ограничаваща правото на протест
A A+ A++ A

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев ще даде на Конституционния съд като противоконституционна всяка промяна в законите, която цели ограничаване на демократичното право на протест на българските граждани. Това стана ясно от думите на Пенчев в студиото на бТВ тази сутрин. Той направи изявлението си по повод лансираните от Волен Сидеров промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират протестирането и блокирането на улици без разрешение.

Константин Пенчев остро разкритикува председателя на Народното събрание Михаил Миков за забележките му срещу медиите за начина на отразяване на протестите. „Размахването на пръст пред медиите е неприемливо. Всяка медия има задачата да информира и го прави както намери за добре. Ако някоя от тях изразява пристрастия, това ще отблъсне хората, всичко е въпрос на пазар“, добави Пенчев.

Той се възмути и от твърденията, че протестиращите са платени. Според омбудсмана може и да има такива, но подобен род твърдения опорочават демократичните процеси.

Протестиращите и голяма част от българските граждани като цяло искат бърза промяна в Избирателния кодекс, който действително е лош и има много несъвършенства. Той трябва да се реформира, за да се изравнят възможностите на независимите кандидати за влизане в парламента, е мнението на Константин Пенчев.

Дори тези промени да станат факт обаче, остава нерешим по-важният проблем – кого ще избираме, кои са лицата, идеите. Този основен проблем пред българския гласоподавател постави омбудсманът Константин Пенчев. „Дори да имаме най-съвършения Изборен кодекс, липсва една разумна партия с идеи и намерения изцяло в интерес на обществото, за която хората да гласуват и да донесе промяна“, добави омбудсманът.

#омбудсман #протести #закони #промяна #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници