Мая Манолова: Невъзможно е настоящият Изборен кодекс да бъде поправен

Мая Манолова: Невъзможно е настоящият Изборен кодекс да бъде поправен
Невъзможно е този Изборен кодекс да бъде поправен. Хората се убедиха, че нито изборите са честни, нито има равнопоставеност на кандидатите – справка изборите на 12 май, които бяха проведени по правилата на този Изборен кодекс.
A A+ A++ A

Невъзможно е този Изборен кодекс да бъде поправен. Хората се убедиха, че нито изборите са честни, нито има равнопоставеност на кандидатите – справка изборите на 12 май, които бяха проведени по правилата на този Изборен кодекс. Това заяви в предаването „Референдум“ по БНТ народният представител от КБ и зам.-председател на НС Мая Манолова.

Според нея идеята да бъде променен този Изборен кодекс само в една негова част е абсурдна и даде конкретен пример: Представете си, че бъде въведено машинното гласуване, каквото е очакването на голяма част от хората, за да не се повтаря никога повече случаят „Костинброд“, та ако то се въведе, представете си как сега ще купим машини за парламентарните избори, а на всички частични избори, които ще се провеждат междувременно, ще гласуваме с бюлетини.

Според Манолова гражданските организации, които са били в парламента, са направили много стойностни предложения. „Бях откровена с тях, ще го кажа и тук – за част от тези промени е необходима конституционна промяна, а за да има такава, трябва да има конституционно мнозинство от поне две трети от народните представители, при положение че ГЕРБ изобщо не идват на работа подобен формат е непостижим.Така че задължителното гласуване, за което голяма част от българските граждани имат желание, няма как да бъде въведено“, обясни народният представител.

По думите й обаче трябва да се случат други предложени от гражданите промени и даде пример с прочистването на избирателните списъци. В тази връзка Манолова обясни, че има различни варианти това да се случи, като един от тях е да бъде въведена активна регистрация, като за база се използват например гласувалите в последните три избори. Тя изрази мнение, че голяма част от фалшификацията на изборите се прави чрез мъртвите души в списъците.

Манолова коментира и мажоритарния елемент, за който също съществуват различни варианти – дали чрез смесена система, която ще даде възможност за 120 мажоритарно избрани кандидати и пропорционален вот, или чрез преференциална с преференции, с достатъчно нисък праг, така че да позволява разместване в листите.

Друго предложение, което бе коментирано от депутата, бе въвеждането на образователния ценз. „Това е откровено дискриминационна мярка, в противоречие и с българската Конституция и няма как да бъде подкрепена“, категорична бе Манолова. Що се отнася до задължителното гласуване, тя заяви, че във всички случаи то е свързано с налагане на санкции на тези, които не са отишли да гласуват.

„Питам аз трябва ли да наказваме гражданите за това, че ние, политиците, не сме си свършили работата? Защото на практика за това колко хора ще отидат да гласуват са отговорни и политическите партии, в зависимост от кандидатурите, които предлагат, както и водените кампании“, каза още Манолова. Според нея е факт, че голяма част от гражданските организации искат задължително гласуване, защото го виждат като мярка срещу купуването на гласове, контролирането на вота и за осигуряване на едно по-голямо участие, което от своя страна да доведе до по-голяма легитимност и представителност на избраните органи.

„Промените, които искат гражданите и организациите, а именно промени в избирателната администрация, промени в списъците, промени в изборните секции, промени с начина на гласуване и броене на резултатите, всички тези промени могат да бъдат направени при изработването на един изцяло нов изборен кодекс, с козметични промени няма как да се случат“, зави Манолова. В тази връзка тя допълни, че този парламент има уникалния шанс да направи сериозни промени в изборното законодателство и шансът се определя и от хората, които в момента са излезли на улицата.

„Когато институциите работят под натиск, в добрия смисъл на думата, от гражданското общество, по-лесно вземат кардинални решения за промени. В този смисъл и темпът на работа в НС ще се задава от гражданските организации“, каза още народният представител. Тя сподели наблюденията си, че хората имат нетърпение по-скоро да видят реализирани на практика промените в изборното законодателство, които да осигурят възможности и на техни кандидати да участват в изборите. „Това няма как да стане за 10 дни или няколко седмици, защото иначе ще допуснем грешките, които бяха направени с в момента действащия Изборен кодекс“, заключи Манолова.

#протест #Мая Манолова #Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници