Приеха промени в Закона за допълнителния надзор над финансовите конгломерати

Приеха промени в Закона за допълнителния надзор над финансовите конгломерати
Законопроектът предвижда координаторът да провежда подходящи стрес тестове на ниво ФК периодично. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за допълнителния надзор над финансовите конгломерати /ФК/ с вносител Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

Людмила Елкова, заместник-министър на финансите, защити законопроекта, в който се регламентира включването в обхвата на допълнителния надзор съгласно този закон на управляващите дружества и на лицата, управляващи други предприятия за колективно инвестиране, по начина и в степента, в която са включени финансовите институции.

Със законопроекта се добавя критерият „обща стойност на управляваните активи“, с който също може да бъде заменен критерият „балансово число“, съответно да бъде прилаган заедно с него, ако по преценка на надзорните органи тези параметри са значими за целите на допълнителния надзор.

Необходимостта да се наблюдават и контролират потенциалните групови рискове пред Финансовите конгломерати, дължащи се на дялови участия в други дружества, налага предвиждането на изключение при упражняването на допълнителния надзор в случаите, когато дялово участие е единственият елемент за определяне на дадена група като ФК.

Законопроектът предвижда при упражняване на допълнителния надзор, координаторът да провежда подходящи стрес тестове на ниво ФК периодично.

Проектът на закона регламентира създаването на надзорни колегии за ФК за осигуряването на допълнителен принос към действащите надзорни колегии за банковата група, съответно комитетите за координация за застрахователна група в конгломерата, като същите не трябва да дублират или заместват вече съществуващите колегии за банковата и за застрахователната подгрупа на ФК.

#Людмила Елкова #активи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници