Турция трябва да плати 325 хиляди евро на пет кюрдски семейства

Турция трябва да плати 325 хиляди евро на пет кюрдски семейства
A A+ A++ A

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Турция да обезщети пет кюрдски семейства в района на Югоизточен Анадол заради осъществена от властите „извънсъдебна екзекуция" с обща сума, възлизаща на 325 хиляди евро, предаде Анадолската агенция, цитирана от Фокус.

В мотивите на решението на ЕСПЧ се посочва, че Турция е нарушила член 2 от Европейска конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, касаещ провеждането на задълбочено проучване и защита на правото на живот, в резултат на което жертви на „извънсъдебна екзекуция" са станали пет кюрдски младежи. Турция ще трябва да заплати на техните семейства въпросната сума от 325 хиляди евро.

Във воденото преди това в Турция дело съдът е установил, че въпросните младежи са били бойци на незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) и са загинали при въоръжено стълкновение със силите за сигурност. Семействата им обаче посочват, че техните деца не са били въоръжени и въобще не може да се твърди, че те са открили стрелба по силите за сигурност.

Адвокатите на семействата добавят, че ако в Турция действително е било проведено задълбочено разследване, непременно е щяло да се установи, че децата наистина не са били въоръжени, посочва Анадолската агенция.

#ЕСПЧ #Турция #кюрд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници