Иван Искров: Банките трябва да внимават със свалянето на лихвите по кредитите

Иван Искров: Банките трябва да внимават със свалянето на лихвите по кредитите
Според управителя на БНБ българите са повишили кредитната си култура през последните години. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

„В стремежа си да се конкурират банките трябва да внимават със свалянето на лихвите по кредитите, тъй като в световен мащаб предстои затягане на паричната политика“, предупреди управителят на БНБ Иван Искров.
По думите му трябва да се внимава с продуктите с фиксирана доходност, защото затягането ще се отрази на цената на финансирането на българските банки.
Сигналите за новата негативна тенденция са заявени от световните централни банки на среща, където е отчетено, че те вече са позволили на икономиките да се адаптират, но трябва да се отчетат инфлационните потенциали, които се натрупват в най-големите икономики.

Искров аргументира повишеното внимание при свалянето на лихвените проценти със свръхликвидността на българските банки.  „Върху спестяванията се отчита инфлацията, както и този нелеп данък върху лихвите, който бе въведен от 1 януари“, каза още управителят на БНБ.

Друга тенденция, която трябва да се отчете според Искров, са реформите в ЕС и постигнатите компромисни решения по рамката за преструктуриране на банки, приети миналата седмица на Съвета ЕКОФИН в Брюксел. Новата директива за преструктурирането на банки ще влезе в сила през 2018 г. вместо през 2015 г., както се предвиждаше първоначално.
Приета е била позицията на България, отстоявана от още няколко държави извън еврозоната, националните органи по преструктуриране да могат да разполагат с достатъчно гъвкавост при използването на различни вътрешни източници за рекапитализация на банки.

Стана ясно, че делът на разходите за провизии и обезценка в нелихвените разходи нараства от 15% през 2008 г. на 38% през 2012 г., а слабото търсене на кредити в периода на кризата ограничава възможностите на банките за доходи от лихви.

#Иван Искров #БНБ #кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници