Здравният министър: Ще върнем лекарите в училище

Здравният министър: Ще върнем лекарите в училище
Андреева заяви, че най-късно наесен ще има поправки в законодателството по отношение на лекарите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Здравният министър Таня Андреева се срещна във вторник със Златко Желев, бащата на Теодор Желев, който на 7 май припадна в столично училище и по-късно почина в Окръжна болница.

След срещата тя съобщи, че ще се направи повторна проверка на случилото се на 7 май.

„Повторната проверка се налага, тъй като не са описани подробно в проверката на ИА „Медицински одит“ всички обстоятелствата, за които днес ме информира бащата на Теди. Не проявявам съмнение към работата на проверяващите от „Медицински одит“, но за да мога да изляза и да кажа има или няма грешка в този случай, трябва да съм сигурна, че всичко е направено по правилата“, обясни здравният министър, цитирана от БГНЕС.

Таня Андреева обеща най-късно наесен да бъдат внесени поправки в законодателството, които да върнат лекарите в училище.

„Още в първите ми дни като министър казах, че има три основни приоритета, по които веднага започва да работи Министерството на здравеопазването, и те най-вероятно до края на годината ще се случат. Това са нова политика по отношение на спешната помощ, на общинските лечебни заведения, особено в малките населени места. Третият ни приоритет е свързан със създаването на по-облекчени условия за специализиране и започване на работа на младите лекари“, напомни днес д-р Андреева.

Тя обеща да се разграничи ясно в нормативната уредба кое е спешно и кое неотложно състояние.

Андреева добави, че няма промяна в позицията й по отношение на доцент Петранка Троянова, която беше назначена за член на борда на онкологичната болница и заради която днес за трети пореден ден работещите в лечебното заведение излизат на протест.

„В този момент доцент Троянова би била много полезна, защото тя има опит и знае какво да иска и какво да гледа. Тя не е директор на болницата и няма правомощия като такъв. Мисля, че този случай доста се позасили. В крайна сметка в болницата директорът взема дадено решение, каквото и бордът да се опитва да наложи, ако директорът не е съгласен, то не може да бъде изпълнено“, заяви здравният министър. Тя съобщи, че вече обявен конкурс за нов директор на болницата.

#Таня Андреева #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници