Проф. Атанас Тасев: Трябва да се направи опит за отлагане на санкцията от неразделянето на ЕСО от НЕК

Проф. Атанас Тасев: Трябва да се направи опит за отлагане на санкцията от неразделянето на ЕСО от НЕК
„Като се има предвид политическата нестабилност в държавата и много други неща трябва отново да се постави въпроса за преразглеждане на мярката или за отлагане", заяви проф. Тасев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Трябва да се направи опит за отлагане на санкцията за България от неразделянето на Електроенергийния системен оператор от Националната електрическа компания", заяви пред „Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев относно информацията от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че на страната ни ще бъдат наложени санкции от Европейската комисия.

„Бяха пропуснати срокове, за да може държавата да поиска дерогация на третия либерализационен пакет по отношение на отделянето на ЕСО от НЕК. Обективно показателните не са доби и по презумпция това трябваше да стане, но имайки предвид лошото финансово състояние ние можехме да помолим да се приложи по-мека мярка за България или поне да се отложат санкциите", обясни той и добави, че „тук има грешка в предишните правителства, защото сега така или иначе ще трябва да плащаме".

„Като се има предвид политическата нестабилност в държавата и много други неща трябва отново да се постави въпроса за преразглеждане на мярката или за отлагане", заяви проф. Тасев.

Той обясни, че разделянето на ЕСО от НЕК е още от 2007 г. и те са счетоводно разделени.

„Тук става въпрос за една друга процедура, която е чисто юридическа – прехвърляне на активи. Това е документална процедура. Самото прехвърляне на активите силно влошава коефициента за възвръщаемост на инвестициите на НЕК. Това е едно сериозно основание България да поиска индивидуална норма за прилагане и си струва да се направи опит", коментира експертът.

„Беше привлечена една много сериозна адвокатска кантора за прехвърляне на активите. Тя не можа да се справи в определеното време. Трябваше да се водят преговори с банковите институции. Активите са закупени с кредити и ако се прехвърлят към ЕСО, трябва да се прецени дали приходната част на ЕСО е достатъчно да ги обслужва. Не е толкова просто. Това е чисто бюрократично закъснение. И след като се е очаквало, е трябвало някой да отиде да потропа в Брюксел и да каже, както по-рано сме си казвали, „дайте да видим какво може да се направи", т.е. предварително ЕК да бъде информирана, че имаме обективни трудности и че закъснението не е проява на некомпетентност, а на специфика", посочи проф. Тасев.

Той изрази притеснения за ситуацията в енергетиката и припомни теорията си, че ако е нестабилна енергетиката то и правителството е нестабилно.

#Атанас Тасев #БЕХ #ЕСО #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници