Еквадор наказва консула си в Лондон заради Сноудън

Еквадор наказва консула си в Лондон заради Сноудън
Едуард Сноудън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еквадорският президент Рафаел Кореа ще накаже консула на страната си в Лондон за това, че е издал пасаван на американския беглец Едуард Сноудън без позволението на властите.

Държавният глава каза, че дипломатът е превишил правомощията си и предположи, че това е станало под натиска на укриващия се в еквадорското посолство в британската столица основател на организацията Уикилийкс - Джулиан Асандж, предаде bTV.

Представители на Уикилийкс съобщиха, че оказват правова и всякаква друга помощ на бившия консултант на американската Агенция за национална сигурност, който избяга от САЩ, след като разкри съществуването на две свръхсекретни програми за електронен шпионаж.

Американският тв канал Унивижън разкри по-рано тази седмица, че еквадорският консул в Лондон Фидел Нарваес е издал на Сноудън пасаван, който да му позволи да замине за Москва от Хонконг и че това е било съгласувано не само с външното министерство, но и с канцеларията на президента Кореа. След намесата на посланика на САЩ в Кито президентството инструктирало външното министерство да обезсили документа.

След разговор по телефона с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в събота еквадорският президент заяви, че към този момент съдбата на Сноудън е в ръцете на Русия. Въпросът за евентуално убежище в Еквадор щял да се решава, едва след като американецът стъпи в латиноамериканската държава.

#Едуард Сноудън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници