Георги Първанов: Да не залагаме бъдещето на България

Георги Първанов: Да не залагаме бъдещето на България
Един парламент, в който политиката на реванша е на входа, не смея да мисля, какво ще роди на изхода, коментира Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Не можем да залагаме бъдещето на България на картата на собствените си емоции", обяви Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г., пред агенция "Фокус".

"Един парламент, в който политиката на реванша е на входа, не смея да мисля, какво ще роди на изхода", коментира Първанов.

"Намирам за вредно състоянието на българския парламент в момента. Не може да бъде държана встрани от ключови решения една опозиция, с близо 100 места", подчерта той.

"Упрекът ми е към лидерите на ГЕРБ, от които очаквам повече конструктивност, но и лидерите на мнозинството трябва да направят своите стъпки за това, да бъдат потърсени параметрите на едно ново национално съгласие. Така, както ние го направихме, колкото и да бяхме непримирими помежду си, с Иван Костов и със СДС в периода 1997 – 2000 г. Това заложи параметрите на един нов подем", припомни Първанов.

Според Първанов ако не бъде преодоляно това състояние, не можем да очакваме парламентът да работи ефективно.

Първанов коментира и действията на лидера на „Атака" Волен Сидеров. По думите му поведението на Сидеров в последните дни е безобразно, но това не е новина.

Подкрепата за кандидатурата на Сидеров за шеф на Комисията по етика е възможно най-неудачното решение, каза още Първанов.

"Виждам, как вашите колеги реагират и се питам: не беше поощрен същият този Сидеров, когато опорочаваше митингите, общонародните тържества на Петрова нива, Ботевите тържества във Враца или в Карлово за Васил Левски? Не беше ли поощряван той или поне - подминаван с неутралност, когато окупира площада пред Президентството? Бяхме свидетели на освирквания на държавни глави, приятели на наши приятелски държави. Смятам, че едно такова поведение трябва да получи категоричен отпор", категоричен бе Георги Първанов.

#Георги Първанов #Волен Сидеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »