Партията на Кунева е против премахването на субсидиите на извънпарламентарните сили

Партията на Кунева е против премахването на субсидиите на извънпарламентарните сили
A A+ A++ A

"Движение България на гражданите"  се обяви против решението на Правната комисия в парламента да бъдат премахнати субсидиите на извънпарламентарните сили, а тези на парламентарните да останат в същия размер, съобщиха от партията в прессъобщение до медиите.

Текстът на декларацията е следният:

От създаването си като политическа партия „Движение България на гражданите" настоятелно изразява становище за двойно намаляване на субсидиите за политическите партии.

Днес възразяваме остро срещу взетото решение от Правната комисия в парламента субсидиите на извънпарламентарните партии да бъдат отнети, а тези на парламентарните да останат в сегашния им размер.

Определяме като цинично и лицемерно това предложение на БСП, ДПС и „Атака" и призоваваме народните представители, пред погледите на цялото гражданско общество, да се противопоставят на подобна антидемократична практика. С мотива, че искат да спестят държавни пари, управляващите партии целят да бетонират статуквото на настоящия парламент и да го пренесат в следващия, като пресекат всяка възможност за истинска демократична алтернатива на партийния картел.

Считаме за нагъл аргумента, че с тази промяна ще бъдат спестени малко над 6 млн. лева на българските данъкоплатци и повтаряме отново: демократично и справедливо е субсидиите на всички политически парти да бъдат намалени наполовина. Ако нашето предложение бъде прието, на българските данъкоплатци ще бъдат спестени не 6, а 19 млн. лева на година.

Заявяваме също, че в следващото Народно събрание ще настояваме партиите, представени в сегашния парламент, да върнат половината от субсидиите си обратно в бюджета.

Обезпокоени сме, че в стремежа си към задържане на всяка цена във властта парламентарните политически сили са готови на всичко, включително и на похвати от недемократично естество. Не приемаме липсата на становище от парламентарната опозиция по тази толкова важна тема и настояваме да го чуем. Питаме ГЕРБ: ще се борите ли срещу антидемократичните похвати - именно вие сте опозицията в парламента!

От "Движение България на гражданите" добавят , че субсидиите за всички партии са над 38 млн. лева на година или 153 млн. лева за четири години.

ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака" общо получават над 32 милиона лева на година. ГЕРБ - 13 млн. лева, БСП - 11,5 млн. лв., ДПС - 4,4 млн. лв. "Атака" - 3,1 млн. лв.

#"Движение България на гражданите" #субсидии #БСП #ДПС #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници