Евгений Дайнов: По-добре избори, отколкото безвластие

Евгений Дайнов: По-добре избори, отколкото безвластие
Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако е невъзможно да има работещ парламент, правителството няма друг изход, освен да подаде оставка.“ Това заяви пред агенция „Фокус“ политологът Евгений Дайнов.

„Дали трябва да го направи, е друг въпрос, защото при прекалено бързи избори и при същия изборен кодекс и същите нрави в политиката отново ще ни цъфнат главите Бойко Борисов и Цветан Цветанов и отиваме пак на зима на протест и всичко да се върти, докато не се отпуши. Но това правителство и подкрепящите го партии са толкова безпомощни, че всяко нещо, което те направят, се оказва автогол. Нямам представа как биха могли да издържат още една седмица по този начин“, каза още Дайнов.

В момента се повтарят предишните български революции от 1990 г. и 1997 г. и в крайна сметка нямаше как да не се стигне до блокаж на парламента в работно време. Това просто е закодирано в политическия културен код на българските бунтове и съвсем очаквано беше рано или късно да стане, уточни Дайнов по повод днешния протест около парламента.

На въпрос как ще коментира това, че ПП „Атака“ днес за първи път не се появи в Народното събрание и нямаше кворум, Евгений Дайнов отговори: „Волен Сидеров може би е разбрал, че стремително губи гласове и иска избори, преди да ги е загубил всичките, но дали той действа по разумни подбуди, нямам никаква представа“.

„Най-добрият изход от политическата криза вече е недостижим. Този изход е работещ парламент и правителство, които да свършат няколко много важни неща, включително и нов Изборен кодекс, да прочисти обстановката и избори на пролет. Това според мен вече е недостижимо. По-реално е да очакваме избори наесен с абсолютно непредсказуеми резултати, но по-скоро при мнозинство на Бойко Борисов, защото другите партии и обединения няма да могат да се утвърдят. При този пълен блокаж на институциите по-добре избори, отколкото безвластие, защото при него нещата винаги са отзад задкулисно и някои хора започват да крадат пари и власт“, добави Евгений Дайнов.

#протест парламент #избори #кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници