ЕС подновява преговорите с Турция

ЕС подновява преговорите с Турция
Снимка: europe.bg
A A+ A++ A

Европейският съюз даде зелена светлина да се отвори нова глава от преговорите за присъединяването на Турция към европейския блок, предаде АФП.

Това решение бе взето на среща на външните министри от ЕС в Люксембург във вторник. На заседанието министрите трябваше да решат как да се развие замразеният през последните 3 години преговорен процес.

Резерви срещу започване на преговори имат Германия, Австрия и Холандия, най-вече заради насилствените действия на турските власти срещу протестиращите в цялата страна.

На срещата бе решено официалното начало на преговорите да бъде дадено едва през есента.

По време на Съвета на ЕС по външни въпроси Германия е предложила ЕС официално да отвори нова глава в преговорите с Турция за членство, но да задържи обсъжданията, докато не бъде оповестен годишният доклад за демократичните реформи в Анкара по-късно тази година.

Турция не е ратифицирала протокола, който изисква от нея да започне търговски отношения с всички държави от ЕС, в това число и с Република Кипър, който обаче Турция не признава.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу приветства решението на външните министри от ЕС.

„22-ра глава бе отворена. Този въпрос е приключен“, заяви Давутоглу, след като ЕС обяви решението си да размрази блокирания преговорен процес.

В същото време генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд пристигна в турската столица Анкара.

Визитата се осъществява в критичен момент на отношенията между Европейския съюз и Турция, които се влошиха след острите критики на европейските институции към турските власти заради неправомерното прилагане на сила при потушаването на антиправителствените протести за парка „Гези“.

Предвижда се Ягланд да разговаря с турския премиер Реджеп Ердоган по проблема за потушаването на протестите за парка „Гези“, а също и с министрите на правосъдието, на вътрешните работи и с министъра по европейската интеграция.

 

#Анкара #Реджеп Ердоган #Холандия #Австрия #Германия #Европейския съюз #Турция #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници