Сноудън: Във Великобритания подслушват повече и от САЩ

Сноудън: Във Великобритания подслушват повече и от САЩ
Програмата за наблюдение с кодовото название „Темпора“ е дори по-мащабна от американската „Призма“, разкри бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британските тайни служби използват подводни оптични кабели, за да подслушват телефонни разговори и да следят интернет трафика, показват документи, получени от в. „Гардиън“, съобщи ИЮ Обзървър.

Програмата за наблюдение с кодовото название „Темпора“ е дори по-мащабна от американската „Призма“, разкри бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който по-рано този месец оповести подробности за подслушването, извършвано от американските тайни служби.

„Британската централа за правителствени комуникации подслушва още повече от американските служби“, разкри Сноудън пред „Гардиън“.

В момента се предполага, че Сноудън се намира в Москва. Той пристигна в руската столица с полет от Хонконг в неделя следобед и се очакваше да отлети за Куба, а от там - за Еквадор, където да търси политическо убежище.

Смята се, че в рамките на програмата „Темпора“ се събират възможно най-много данни за трафика, които се съхраняват за анализ в продължение на 30 дни.

Всеки ден британските служби събират около 20 петабайта данни. В един петабайт се побират филми с висока резолюция, които биха отнели 13 години при непрекъснато гледане.

Според „Гардиън“ Британската централа за правителствени комуникации прослушва 600 милиона телефонни обаждания всеки ден и се е закачала към над 200 оптични кабела.

Тайните служби на Острова са били в състояние да събират данни от 46 трансатлантически кабели.

Програмата „Темпора“ е действала в продължение на последните 18 месеца.

Тези разкрития предизвикаха гнева на Германия. В събота германският правосъден министър Сабине Лойтойсер-Шаренбергер описа „Темпора“ като „катастрофа, ако е вярно“, а Томас Оперман от опозиционната Социалдемокрактическа партия описа разкритията като „сценарий по Оруел“.

#Едуард Сноудън #Великобритания #САЩ #Германия #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници