Ангела Меркел: Анкара не покрива условията за членство в ЕС

Ангела Меркел: Анкара не покрива условията за членство в ЕС
A A+ A++ A

Външните министри на страните – членки на ЕС, ще вземат решение дали след три безплодни години в преговорния процес с Турция Брюксел най-после ще открие нова преговорна глава, предаде телевизионният канал CNN-TURK. В навечерието на тази критична среща канцлерът на Германия Ангела Меркел представи програмата на „Консервативния блок“ в рамките на предизборната кампания и отново повтори, че в нея се отхвърля членството на Турция в общността.

Обосновката на германския канцлер е, че „Турция не покрива условията за членство в ЕС“. В миналото Ангела Меркел многократно изразяваше своята визия за привилегировано партньорство с Турция, вместо пълноправно членство в ЕС. „Знаем, че тази възможност не се харесва и приема от Турция и затова този път в нашата програма сме използвали по-различен израз“, обяснява канцлерът на Германия.

След острите критики на Меркел за полицейската намеса в парка „Гези“ на площад „Таксим“ напрежението между Берлин и Анкара силно ескалира. Министърът на евроинтеграцията на Турция Егемен Багъш отговори остро на забележките на Меркел и турският посланик в Берлин беше моментално привикан за обяснения в министерството на външните работи. Анкара веднага отговори по същия начин и привика във външно министерство германския посланик.

В събота външните министри на двете страни се срещнаха в опит да намалят възникналото напрежение. След последните изявления на Меркел погледите сега са насочени към срещата на министрите на външните работи на ЕС, на която трябва да се вземе решение за отварянето на преговорни глави. Преди тази днешна среща от представители на отделни страни идват предупреждения „да не се възпрепятства отварянето на преговорни глави“.

Министърът на външните работи на Швеция Карл Билдт отправя послание в „Туитър“: „Блокирането в този момент на напредъка на Турция в преговорния процес с ЕС представлява една голяма грешка“. Либералният член на Европарламента Мариете Шааке (евродепутат от Холандия, АЛДЕ) също защитава подобна позиция и заяви: „Затварянето на вратата на Турция към ЕС е неразумно“, посочва CNN-TURK.

(По агенция Фокус)

#Меркел #Турция #ЕС #Таксим #Гези #насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници