Антоний Гълъбов: В началото сме на формирането на нов партиен картел

Антоний Гълъбов: В началото сме на формирането на нов партиен картел
В момента виждаме един политически по своя характер протест – първия от много години насам политически протест, заяви социологът Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В момента виждаме един политически по своя характер протест – първия от много години насам политически протест,  заяви социологът Антоний Гълъбов пред БНР.

„Оказа се, че онези, които се опитаха да използват февруарските протести в своя полза – разбира се, че става дума за корпоративни интереси, аз и тогава говорих за това, че протестиращите, без да искат, попадат в обяснителната схема и в корпоративните интереси, срещу които формално протестират. Сега желанието на същите тези интереси наистина е да компрометират протестите, защото за все повече хора е ясно, че това, което се случва в управлението на страната, няма нищо общо с демокрацията“, коментира Гълъбов.

Според социолога ние сме в началото на формирането на нов партиен картел.

„И това, което се случи на Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък, е много показателно. Реално погледнато, се оказва, че „Атака“ говори на висок глас онова, което БСП си мисли. Отсъствието на председателя на Народното събрание като позиция и като ангажимент към сегашната ситуация е необяснимо за мен. Както Миков, така и Местан, така и Станишев седяха и тихо мълчаха, докато Сидеров провокираше президента. Всъщност реално погледнато, независимо от това, че няма преки преговори между „Атака“ и ДПС, те са свързани през БСП. Това има своя израз и на европейско ниво. ПЕС, подкрепяйки Станишев в тази ситуация – 11 месеца преди изборите за ЕП, според мен поема огромен риск за предстоящите резултати“, бе кагегоричен Антоний Гълъбов.

Според социолога проблемът е в отказа да се управлява: Имаме много ясния профил на желанието за пренареждане на сектора за сигурност, на желанието за пренареждане на сектора на енергетиката.

„Сигурност и енергетика са двата сектора на руското влияние във всички бивши социалистически страни. /.../ Имаме опит да се играе със страховете на хората, обяснявайки, че едни бързи избори ще доведат до тежка криза, че няма да можем да подпишем договора с ЕК – всичко това не отговаря на истината“, каза още той.

Гълъбов смята, че в Изборния кодекс са необходими само 4-5 промени: Ако има политическа воля за това, промените могат да се случат в рамките на един месец.

#Антоний Гълъбов #Консултативния съвет за национална сигурност #Гълъбов #БСП #Атака #Миков #Местан #Изборния кодекс #Станишев #ЕК #ЕП #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници