Президентът се срещна с принц Едуард и съпругата му

Президентът се срещна с принц Едуард и съпругата му
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев прие в резиденция "Лозенец" в столицата Техни Кралски Височества принц Едуард, граф на Уесекс, и съпругата му принцеса Софи, съобщиха от прессекретариата на президента.

Членовете на британското кралско семейство са на официално посещение в България по покана на държавния глава, за да се запознаят с практиката у нас в превенцията на изоставянето на деца, развитието на приемната грижа и социалното включване на деца и младежи, живеещи в специализирани институции, както и за да споделят британския опит в тези сфери. Визитата на Техни кралски височества е и част от международната благотворителна и социално-ориентирана дейност на британското кралско семейство.

"Президентската институция ще продължи да подкрепя инициативите, които създават възможности младите хора да бъдат активна част от обществото в което живеят", подчерта по време на срещата президентът Росен Плевнелиев. От 2009 г. досега близо 1 400 деца са изведени от специализирани институции и настанени в защитени жилища и България има за цел да завърши успешно този процес през следващите 15 години.

"Това е инициатива, който не се изчерпва със закриването на специализирани институции, а отразява разбирането на българската държава, че превенцията на изоставянето на деца се основава на политики за намаляване на бедността и създаването на възможности за реално социално включване, заяви държавният глава. Достъпът до качествено образование и здравеопазване за деца и младежи в риск от бедност е от ключово значение за постигането на устойчиви резултати, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев запозна Техни Кралски Височества с инициативите на президентската институция „Българската Коледа" и „Подкрепи една мечта", насочени към подпомагане на лечението на болни деца, както и в подкрепа на социалната реализация на младежи, завършили средното си образование и напускащи специализираните институции за деца. Отпадането на трудовите ограничения за български граждани във Великобритания, както и възможностите за насърчаване на двустранното икономическото сътрудничество също бяха обсъдени по време на срещата.

#Росен Плевнелиев #принц Едуард #принцеса Софи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници