Драгомир Стойнев: Няма да се съобразявам с никакви кръгове

Драгомир Стойнев: Няма да се съобразявам с никакви кръгове
До няколко месеца ще бъдат изцяло преразпределени средствата от държавните предприятия, категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Няма да се съобразявам с никакви кръгове", министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев БНР.

Министърът направи този коментар в отговор на обвиненията на социалистката Татяна Дончева, че принадлежал към кръга на Корпоративна банка и заради това е станал част от правителството на Пламен Орешарски.

"Очаквам, че върху това правителство ще има какви ли не предположения. Аз така или иначе съм член на БСП, участвам в правителството и съм избран от Пламен Орешарски, така че не смятам за нужно да се оправдавам на всякакъв род атака", каза икономическият министър.

По темата за парите на държавните предприятия Драгомир Стойнев бе категоричен, че до няколко месеца тези средства ще бъдат разпределени.

"Както знаете, министър-председателят ясно и категорично заяви, че трябва да има преглед на абсолютно всички държавни средства в частни банки. Това конкретно означава, че тези средства ще бъдат изцяло преразпределени в близките месеци", посочи министърът.

"Така че ние сме започнали един процес, при който да има пълна прозрачност и българските граждани да знаят къде държавните дружества си държат парите. Това означава, че ако има огромен финансов ресурс концентриран в тази банка, аз гарантирам, че до месеци този финансов ресурс ще бъде изтеглен и разпределен по един справедлив начин в други търговски банки", каза икономическият министър.

По думите на Драгомир Стойнев още в идните седмици спешно трябва да има законодателни инициативи за спасяване и балансиране на енергийната система, преди да може да се реформира.

"С последните промени в закона за енергетиката и в закона за ВЕИ ще се даде възможност на НЕК да изкупува приоритетно електрическа енергия от централите, които произвеждат най – евтин ток – АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток-2". Такова нещо досега не се е случвало. Досега НЕК е изкупувала скъпата енергия", обясни министър Стойнев.

"В системата липсват 1,5 млрд. лева. Ако ги има тези средства, в системата няма да има напрежение и между миньорите, по веригата няма да има напрежение и в крайна сметка сметките за ток няма да бъдат толкова високи", заключи Драгомир Стойнев.

#Драгомир Стойнев #НЕК #АЕЦ "Козлодуй" #Пламен Орешарски #Татяна Дончева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници