Бивша зам.-министърка, подписала отпадането на „Моята молитва”, не съжалява за решението си

Бивша зам.-министърка, подписала отпадането на „Моята молитва”, не съжалява за решението си
"Моята молитва" на Ботев е в проекта за отпадане от учебната програма. Снимка: books.bg
A A+ A++ A

Бившият заместник-министър на образованието Мариана Банчева е подписала проекта за промяна на учебните програми по български език и литература. За "Дарик" Банчева обясни, че не съжалява за решението си да го подпише и заяви, че програмите са били изготвени с цел да се осъвременят стандартите на образованието. Тя посочи, че учениците не могат да изучават всички произведения, на всички автори.

Мариана Банчева е категорична, че учителите и експертите, съставили проекта, не трябва да бъдат уволнени.

Тя заяви, че лично тя човекът, подписал отпадането на „Майце си" и „Моята молитва" на Ботев от учебната програма.

„По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на Министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение", категорична е Банчева.

Банчева заяви, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

В проекта за промяна на учебния план е записано още, че от произведенията на Вазов няма да се изучава "Чичовци", учениците ще се запознаят само с част от „Епопея на забравените". Алеко Константинов пък е представен единствено с "Бай Ганьо в банята", отпада „До Чикаго и назад". Няма да се учи и „Тютюн" на Димитър Димов. Вместо това влиза романът „Осъдени души" на Димитър Димов. Най известното стихотворение на Никола Вапцаров "Вяра" също няма да се изучава по план-програмата.

От Пейо Яворов отпадат "На нивата", "Заточеници", "Арменци". Според проекта в учебната програма по литература няма да бъдат включени още: "Хамлет" на Шекспир и "Тартюф" на Молиер. Липсват и "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма.

#Христо Ботев #Димитър Димов #Мариана Банчева #Алеко Константинов #Шекспир #Даниел Дефо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници