Жозе Мануел Барозу: Последните събития в България предизвикват опасения

Жозе Мануел Барозу: Последните събития в България предизвикват опасения
A A+ A++ A

Европейската комисия следи ситуацията в България и последните събития предизвикват опасения сред европейските партньори на страната. Това заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу по време на пресконференция в Брюксел след среща с българския премиер Пламен Орешарски, цитиран от агенция „Фокус“.

Сред поводите за притеснение е последното назначение на ръководния пост в ДАНС. В тази връзка Барозу подчерта, че въпреки борбата за власт на партиите, която е нормална за демократичните системи, е важно между политическите сили да има поне минимален национален консенсус, а държавните институции да не бъдат подлагани на съмнение.

ЕК не обвързва Румъния и България в усилията им да влязат в шенгенското пространство. ЕК оценява обективно и поотделно двете правителства, заяви още Барозу. Въпреки че ЕК дава препоръки, насърчава и помага на държавите по пътя на реформите, тя не се намесва във вътрешната политика, подчерта още председателят на ЕК.

Той допълни, че европейската институция продължава да следи борбата на София и Букурещ срещу организираната престъпност и корупцията и в този смисъл Механизмът за сътрудничество и проверка за двете страни трябва да продължи да действа.

#Барозу #Орешарски #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници