Стоян Цветанов: Няма основание за намаляване цената на парното

Стоян Цветанов: Няма основание за намаляване цената на парното
До края на 2015 г. в България трябва да бъде изградено и да заработи първото хранилище за радиоактивни отпадъци, благодарение на средства от Международен фонд „Козлодуй“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За момента няма основание за промяна цената на топлоенергията, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация – София“ Стоян Цветанов, предаде БГНЕС.

Според Цветанов, ако трябва да се намалят сметките на гражданите, той не вижда как може да се случи това, тъй като 80% от цената на топлинната енергия се формира от цената на горивото.

Според него ДКЕВР е органът, който би могъл да определи каква трябва да е цената на услугата, но ако оттам поискат свиване на разходите, това няма как да се случи.

Половината от приходите на „Топлофикация – София“ за миналата година са били формирани от продажбата на електричество, така че ако ДКЕВР намали цената на тока, това реално означава, че и приходите на „Топлофикация“ ще намалеят.

Според Цветанов това няма как да доведе до падане на сметките за парно.

До края на 2015 г. в България трябва да бъде изградено и да заработи първото хранилище за радиоактивни отпадъци, благодарение на средства от Международен фонд „Козлодуй“.

На церемония по подписването на договора между Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и Европейската банка за възстановие и развитие изпълнителният директор на предприятието Дилян Петров каза, че така на практика България ще затвори цикъла на своята ядрена енергетика.

Според него проектът е готов, финансирането вече е налице, остава в следващите месеци да бъдат направени търговете за строителството и до две години хранилището трябва да е готово.

На церемонията, която се състоя в енергийното министерство, присъства и икономическият министър Драгомир Стойнев. Той благодари за оказаната от фонда помощ на България. По негови данни оттам в българската икономика са влезли 850 млн. евро.

„Това са пари, които имат своя сериозен принос за нашата икономика“, допълни Стойнев.

В МИЕ беше подписан и втори договор по линия на Международен фонд „Козлодуй“. Благодарение на него „Топлофикация – София“ ще получи 21,5 млн. евро за реализация на шест свои проекта на обща стойност 42 млн. евро.

„Решението на Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй“ ни дава възможност да започнем жизнено необходимата технологична модернизация на компанията“, каза на церемонията изпълнителният директор на „Топлофикация – София“ Стоян Цветанов.

#цена #парно #Топлофикация – София #Стоян Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници