Над 10 000 души участваха в шестия ден на протести в столицата (ОБЗОР)

Над 10 000 души участваха в шестия ден на протести в столицата (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Шеста поредна вечер на протести се проведе в страната. В столицата имаше два протеста – този на НФСБ и националният протест, организиран в социалните мрежи, като и двата бяха насочени срещу правителството на Пламен Орешарски и с искане за провеждане на нови избори. От полицията не се ангажираха да дадат информация колко точно е броят на хората, които участваха в днешните протести в София. По данни на самите протестиращи техният брой е бил над 10 000 души.

За разлика от другите дни днешният протест беше обявен с начален час 19.00 часа, за да не се засече с проявата на НФСБ) и заради жегите. Още преди обявения час участниците започнаха да се събират пред сградата на Министерски съвет. Сред недоволните граждани имаше и такива с велосипеди и домашни любимци. Протестиращите скандираха „Оставка”, „Мафия”, „Долу ДПС”. Един човек носеше клетка за папагал със закачени снимки вътре на Лютви Местан и Волен Сидеров. Протестиращите освиркваха Министерски съвет, развяваха български знамена и балони, бяха издигнали плакати с надписи. От сградата на МС те се отправиха към Народното събрание със скандирания. Сред протестиращите имаше и много семейства с деца, като броят на участниците в шествието непрекъснато се увеличаваше.

Протестиращите спряха пред сградата на Народното събрание. Там към тях се присъединиха и участници от протестното шествие на НФСБ. Националният протест стигна до Орлов мост в столицата. Движението на кръстовището на бул. „Цариградско шосе” и бул. „Евлоги Георгиев” беше блокирано от участниците. Група от протестиращите седна на самото кръстовище. Оттам протестното шествие се отправи в посока „Моста на влюбените”, където блокира движението на кръстовището при „Моста на влюбените” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Черни връх”. По време на придвижването по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” протестиращите поздравяваха и махаха на хората, които ги гледат през прозорците. Те приканваха и други да се включат в протеста с думите „Елате с нас, протестът е за вас”.

Протестиращите развяваха български знамена, свиреха със свирки. След това протестът се отправи към бул. „Витоша” и по ул. „Позитано” 20. Със скандирания „Червени боклуци” и „Мафия” протестиращите се събраха пред централата на БСП. Входът на сградата беше ограден от полицаи, които държаха в ръцете си каски. Недоволните граждани не спираха да свирят със свирки, да освиркват и да скандират „Оставка”. 

Оттам те се отправиха към централата на ДПС и отново скандираха „Оставка”. Там също имаше жива верига от полицаи, които бяха със свалени шлемове. Протестиращите изпяха химна на България. Нямаше сблъсъци с органите на реда и пред двете партийни централи. След това протестиращите отново се отправиха в посока Министерски съвет, със скандирания. 

Засилено полицейско присъствие имаше на всички улици и кръстовища, през които премина протестът в столицата. Пред Министерски съвет и Народното събрание бяха разположени полиция и жандармерия и поставени метални заграждения. Шествието в столицата премина без инциденти и сблъсъци.

Протести се проведоха и в други градове на страната – Пловдив, Велико Търново, Варна, Добрич, Сливен.

#протест Орешарски #София #шествие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници